Toni Muné: «Les muntanyes són molt variables: es requereix una formació i sobretot una reparació»

0
960

El professor i atleta ha publicat el llibre ‘Orientació en el medi natural’, editat per Cossetània


A qui va dirigit ‘Orientació en el medi natural’?

Per a gent que comença i també per a gent que sol anar a la muntanya perquè puguin veure més coses. És un mix de curses d’orientació i orientació al medi natural. He intentat aplicar tots els coneixements que tinc de les curses d’orientació de tipus tècnic, tàctic i estratègic a la muntanya.

Com va sorgir la idea?

Podríem dir que d’atzar. Jo estava fent cursos pel Centre Excursionista de Catalunya (CEC), quan des de Cossetània m’ho van demanar. És un manual pràctic que forma part d’una col·lecció.

Desafortunadament, encara es produeixen accidents al medi natural. Creus que bona part es podrien haver evitat si hi hagués més respecte cap a la muntanya?

Amb la pandèmia molta gent ha accedit al medi natural, i no s’és prou conscient que les muntanyes són molt variables: es requereix una formació i sobretot una preparació. No és només seguir un track per Wikiloc, s’han de saber interpretar els mapes, i que agafant el mapa tradicional es pugui preparar la ruta, que es pensi amb el temps, les distàncies i la meteorologia.

Faltaria, doncs, més formació?

Sí, totalment d’acord. Al llarg del llibre vaig donant una sèrie de recursos que el lector pugui posar a la pràctica. El secret, com tot, és posar-hi hores. Formar-te amb un expert, fer curses d’orientació, llegir-te aquest manual… Però s’ha de posar en pràctica.

L’Alt Empordà és un bon lloc per fer-ho.

Aquí ho tenim tot. El Parc Natural del Cap de Creus. Camins de ronda. Rutes com la de Sant Salvador. Després, si te’n vas més amunt, hi trobem molt bona muntanya, com per exemple el Bassegoda

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li