‘Speaking in English’… a l’institut

0
732

En marxa el projecte ‘Figueres, English Corner Institut’, que ha implantat la figura de l’auxiliar de conversa nadiu a 4t d’ESO


 

Potenciar el domini oral de l’anglès entre els alumnes d’ESO amb igualtat d’oportunitats (sense que les famílies hagin de pagar activitats extraescolars) perquè al final dels estudis obligatoris puguin tenir un nivell B2 real. I això, amb el propòsit de millorar les seves oportunitats laborals. Aquest és l’objectiu del «Figueres, English Corner Institut», un projecte col·laboratiu impulsat per l’Ajuntament de Figueres, els cinc instituts públics de la ciutat (Alexandre Deulofeu, Ramon Muntaner, Olivar Gran, Narcís Monturiol i Cendrassos) i el Servei Educatiu de l’Alt Empordà.

El programa consisteix a introduir un auxiliar de conversa nadiu per als alumnes de 4t d’ESO. De fet, l’Ajuntament n’ha contractat dos: en Callum i en Gregory, que des del gener i fins al juny estan col·laborant amb els departaments d’anglès dels cinc instituts públics figuerencs.

A classe, els alumnes s’han dividit en grups d’entre sis i vuit joves, i cada dia un d’aquests grups va a una altra aula amb l’auxiliar de conversa mentre els seus companys continuen amb la matèria convencional. Allà, els auxiliars els organitzen activitats alternatives per fer-los parlar. A l’institut Alexandre Deulofeu, per exemple, en Callum explica que treballa amb molts jocs. «Un dels que fem és posar-nos un tros de paper al front amb el nom d’un animal, un famós o qualsevol cosa, sense saber què és i, amb el que ens diuen els companys, ho hem d’endevinar». «I fem activitats d’aquestes, que no són les coses tradicionals que es fan a classe i de les quals després s’han d’examinar, com per exemple la gramàtica. Són coses amb les quals ells també s’ho passen bé», afegeix en Callum.

Per la seva banda, la cap del departament d’anglès del Deulofeu, Marisa Pérez, argumenta que «aquest nombre d’alumnes és ideal, ni massa gran ni massa petit, perquè tothom pot parlar moltes vegades i, si ell vol, també pot fer dinàmiques de grup, com per exemple fer-los treballar per parelles o amb grups de quatre».

El «Figueres, English Corner Institut» és una activitat obligatòria que, en termes d’avaluació, entra dins del percentatge reservat a l’speaking (conversa). I de moment s’està fent amb els estudiants de quart perquè ja tenen uns coneixements i una maduresa, i no tanta vergonya com podrien tenir els més petits.

Ara en Callum i en Gregory s’estaran a Figueres fins al juny, però la idea és que el projecte pugui continuar l’any que ve. A més, des del Servei Eduacatiu de l’Alt Empordà volen que l’experiència figuerenca funcioni com a embrió per després poder estendre la iniciativa a la resta de municipis de la comarca.

Perquè malgrat que porten poc més d’un mes, tant alumnes com professors ja noten un gran progrés. «Crec que aprenen molt més fent aquestes classes amb mi, perquè no estan només pendents del professor, sinó que treballen ells, junts, parlant amb mi, parlant amb els altres… Això els permet millorar molt de pressa. I molt sovint se sorprenen a ells mateixos, perquè també s’ajuden entre ells i veuen que si no saben una paraula poden dir el que volen d’una altra manera», explica en Callum. I la Marisa afegeix que «a vegades no és que guanyis en nivell d’anglès, sinó en confiança. Perquè molts cops hi ha la timidesa… i en un grup gran molts no obren la boca». A més, també hi fa molt el fet que els joves van connectar de seguida amb en Callum.

Des de l’aula, els mateixos estudiants expliquen que amb aquest sistema «aprens més que amb una classe normal, perquè és un grup més reduït i és una persona que només t’entén quan parles en anglès». Estan contents perquè amb el poc temps que porten ja han notat millora, sobretot d’entonació: «perquè és clar, ell té un accent anglès, més que el profe de sempre, i això ens va millor», diu un dels joves. I un altre company afegeix que «pels listenings (audicions) també ens va millor. Notem que ho entenem tot molt més».

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz