L’oli local es presenta en societat

0
1989

La capital alt-empordanesa va acollir la presentació de la nova collita de la DOP Oli de l’Empordà


Dissabte passat la plaça Catalunya de Figueres es va erigir com l’escenari escollit per a la presentació de la nova collita de l’oli de la denominació d’origen protegit (DOP) Oli de l’Empordà. Durant tot el matí els assistents van poder conèixer el producte d’enguany, que van poder tastar i adquirir directament dels productors de la DOP: Empordàlia, Masetplana, Trull Ylla, Serraferran, Mas Auró i Celler Cooperatiu d’Espolla. Aquest tast, a més, es va realitzar acompanyat amb pa de Tramuntana, facilitat pel Gremi de Flequers Artesans de Girona.

La collita d’aquest 2019, segons el president de la DOP local, Simon Casanovas, s’augura per sota del que és habitual, d’entre un 10% i un 15% inferior, al voltant dels 500.000 quilos. No obstant això, des de la perspectiva organolèptica s’espera un producte una mica més verd de l’habitual, però de molt bona qualitat.

L’oli d’oliva verga extra protegit amb la DOP Oli de l’Empordà s’elabora a partir d’oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones agudell, corivell, llei de Cadaqués i la varietat tradicional arbequina. D’aquestes, es considera com a varietats principals l’argudell, que hi és present en un percentatge mínim d’oli del 51% de la composició varietal.

En boca, els olis locals presenten un sabor amarg de tipus mitjà, amb aromes que la majoria dels casos recorden l’herba acabada de tallar i les nous, tot i que també poden aparèixer a vegades aromes de fruites exòtiques, fruites verdes i carxofa, així com presentar una sensació final d’ametlla.

La zona de producció de l’oli local comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, principalment, però també alguns municipis del Gironès i el Pla de l’Estany.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li