La Vil·la romana de la font del Vilar

0
598

Segons els estudis, va estar en funcionament durant els segles II aC i V dC, i està formada per un conjunt d’edificis bastits entorn d’un pati central i distribuïts en dues zones


Avinyonet de PuigventĂłs destaca per tenir un dels jaciments d’ùpoca romana de l’Alt EmpordĂ . Es tracta de la vil·la romana la font del Vilar que estĂ  situada a la urbanitzaciĂł del mas Pau. Segons els estudis, va estar en funcionament durant els segles II aC i V dC, i estĂ  format per un conjunt d’edificis bastits entorn d’un pati central i distribuĂŻts en dues zones.

VIL·LA ROMANA. En aquest espai Ășnic i de gran valor patrimonial hi trobem la pars urbana, una zona amb funcions residencials que destaca per tenir edifici termal annex, que calculen que Ă©s del segle II dC. Aquesta zona de bany es divideix en quatre Ă mbits: una habitaciĂł a cel obert on hi havia el forn, una estança calenta (el que anomenaven caldarium), una de tĂšbia (tepidarium) i l’auleus del caldarium, que es tracta d’una petita estructura absidiada on es feien els rituals purificadors amb aigua calenta. Totes aquestes estances s’escalfaven amb el sistema de l’hipocaust, un espai buit sota el paviment per on passava l’aire calent originat al forn. L’altra zona Ă©s l’àrea de treball (pars rustica), amb naus i magatzems de dolia, uns grans recipients de terracota utilitzats per guardar oli, vi o blat. TambĂ© es localitzaren dos dipĂČsits, possiblement relacionats amb la producciĂł de vi.

INVESTIGACIÓ ARQUEOLÒGICA. Al llarg dels anys, diferents equips de professionals han desenvolupat diferents treballs arqueolĂČgics en aquest espai. Aquests projectes, que es van fer durant els anys 1983, 1991 a 1993 i 2009 han permĂšs recuperar diversos materials: cerĂ mica comuna, de cuina i d’importaciĂł (estampada paleocristiana, TS brillant, TS sud-gĂ l·lica, TS africana), morters, i una Ă mfora sud-hispĂ nica i una africana. TambĂ© s’hi ha recollit un conjunt de vidres, i tambĂ© objectes d’ornamentaciĂł de bronze i diferents utensilis domĂšstics i per a l’agricultura, fets de ferro. En l’Ășltima troballa es van recuperar tambĂ© sis monedes.


  • Pots consultar L’Hora del Poble d’Avinyonet de PuigventĂłs, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li