Inés Padrosa ofereix una conferència en línia analitzant les executòries de Peralada

0
759

L’arxivera de la biblioteca del castell de Peralada explicarà la vessant més artística de la documentació


L’arxivera i bibliotecària del Castell de Peralada, Inés Padrosa, serà una de les ponents en les conferències en línia organitzades per la Real Maestranza de Caballería de Ronda. Una xerrada prevista per al proper 24 de maig a les 19 h anomenada «La coleccion de ejecutorias de la biblioteca del Palacio de Peralada. Una mirada artística», on Padrosa explicarà la col·lecció d’executòries des del xv al xx. Es tracta d’uns manuscrits sobre pergamí, vitel·la i també en paper que reflecteixen els càrrecs nobiliaris i la hidalguia que donava la Real Chancillería. Padrosa n’explica el funcionament: «es feien dos documents, un que s’entregava a la cancelleria amb l’escrit original, i un altre dissenyat pel particular. Aquests últims eren encarregats pels mateixos interessats, que anaven a pendolistes, els quals transcrivien aquest document sobre pergamí. Alguns d’ells, a més, contactaven també amb artistes perquè fessin les miniatures».

A banda de la informació de la documentació, la conferència girarà, en bona part, entorn de la vessant més artística de la documentació. Padrosa se centrarà en aspectes com el tipus d’escriptura, les il·lustracions, les miniatures, la representació iconogràfica… Una anàlisi que abarca uns 800 documents dels quals només un 20% es pot considerar simple.

Un altre dels aspectes que permetrà copsar aquesta anàlisi serà el cronològic, en fer un repàs de les diferents enquadernacions en seda, teixit i vellut: «no només es mostrarà la bellesa d’aquestes enquadernacions, sinó que analitzant-les es pot fer un seguiment evolutiu de la història de l’enquadernació».

EN LÍNIA. La xerrada es pot seguir de forma gratuïta, prèvia inscripció a la pàgina oficial de l’organització, www.rmcr.org. Una vegada finalitzi, s’obrirà un torn de preguntes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li