Xavier Albertí: ‘Procurarem generar activitats de petit format i amb prudència per aquest final d’any’

0
1059

En aquesta entrevista, el president de la DO Empordà detalla què és i com ha afectat a la collita d’enguany el denominat fong míldiu, i detalla algunes novetats i activitats enoturístiques de cara als propers mesos, tot i la pandèmia


Aquest any les previsions de la verema diuen que serà de menys vi però de més qualitat, què ho fa?
Vam tenir el problema amb el fong míldiu durant la primavera i s’han frustrat algunes varietats però, per sort, l’últim període ha estat molt sec i ho hem pogut salvar una mica. Com dius, hi haurà poca quantitat, sobretot d’algunes varietats, però de més qualitat.

No en teníem prou amb la Covid-19 que enguany la vinya s’ha vist tocada per aquest fong. Què és?
El míldiu és un fong que es defineix quan hi ha deu dies a més de deu graus de temperatura i deu litres d’aigua per metre quadrat, i hi ha un excés d’humitat en el moment de la floració. Això fa que apareguin aquests fongs, que fan que no hi hagi raïm. És un fenomen que apareix cíclicament i aquest any ha estat viu. És realment nefast, tal com dius, per tothom, ja que de les problemàtiques d’enguany ningú se n’ha escapat però especialment en el món del vi doblament. No ho passem tan malament com els restaurants però en depenem molt i, per tant, hem venut menys. A això cal sumar-hi que la verema serà curta, però vaja, esperem que l’any que ve sigui millor.

El fong míldiu ha afectat totes les varietats o només algunes en concret?
No, és irregular. Les produccions que han pogut fer tractaments amb temps o estan en zones més seques i amb més presència de la tramuntana no han sortit tan afectades. Pot haver-hi vinyes que tinguin molt bona collita i altres en canvi n’han perdut una gran part. No obstant això, ha estat un fenomen que s’ha produït aquí i a tot Catalunya, ha sigut molt general. Al Penedès i al Priorat ha sigut molt més greu…

La setmana passada va iniciar-se la verema 2020. Amb quines condicions, atípiques, us heu trobat?
Des de la DO i amb l’ajuda del Departament d’Agricultura i Salut, que se n’han preocupat molt, hem facilitat la compra de material, com ara termòmetres i mascaretes, a més de difondre àudios informatius per als veremadors. També vam fer, la setmana passada, una sessió informativa i crec que la gent està molt conscienciada i es farà bé. Hi ha la psicosi dels temporers de Lleida però vull deixar clar que aquí no té ni de bon tros aquesta magnitud. Estem parlant que aquí hi ha unes 200 persones i cap d’elles es queda a la mateixa finca, són generalment veremadors de la comarca i dormen a casa. Per tant, el nivell de risc no és tan elevat.

Aquest serà el primer any sense la Mostra del Vi de l’Empordà.
Sí, era un any de canvi i el nou Govern de Figueres va proposar de desestacionalitzar la fira. Nosaltres ho vèiem molt bé però finalment no es va poder fer al maig ni al setembre. Encertadament s’ha decidit posposar-ho i esperem que al mes de maig del 2021 es pugui fer. I més que una fira, haurem de fer una festa i omplir els carrers amb vi. M’agradaria destacar que tant nosaltres com l’Ajuntament de Figueres el que procurem amb la nova normalitat, que es diu, és generar activitats de petit format i amb prudència per aquest final d’any, amb sessions monogràfiques.

  • Pots accedir als continguts del suplement sobre ‘Vi i Gastronomia’, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li