Una onzena de llambordes recordaran les víctimes figuerenques del nazisme

0
1217

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, Alfons Martínez, informa que les onze peces que s’instal·laran a Figueres aquesta tardor ja són a disposició de la ciutat a la seu del Memorial Democràtic, un organisme que pertany al Departament de Justícia de la Generalitat


 

Elements d’homenatge, però també peces per recordar la història i donar més contingut al present. Parlem d’un centenar de llambordes commemoratives que el Memorial Democràtic ha preparat per a diversos municipis catalans, entre aquests Figueres. Les llambordes s’emmarquen en el projecte alemany (i d’abast internacional) Stolpersteine. L’objectiu és recordar els deportats als camps de concentració nazis.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, Alfons Martínez, informa que les onze llambordes que s’instal·laran a Figueres aquesta tardor ja són a disposició de la ciutat a la seu del Memorial Democràtic, un organisme que pertany al Departament de Justícia de la Generalitat. Martínez detalla: «Les llambordes s’instal·laran a prop del domicili de les víctimes i també a la plaça de l’Ajuntament, en el cas que no es tinguin dades fiables de les adreces». Tot i això, el regidor assegura que «s’està en contacte permanent amb el Memorial i les associacions de víctimes del nazisme» per obtenir el màxim d’informació i, si es dona el cas, ampliar el nombre de biografies. Actualment són onze els noms que tindran llamborda commemorativa a Figueres però «aquestes víctimes podrien ser més», diu Martínez. Des de l’àrea de Cultura de Figueres hi ha el plantejament d’«aprofitar la instal·lació Stolpersteine per crear una ruta que lligaria amb el monument de l’avinguda Perpinyà». Es tracta de l’element inaugurat el 2009 que homenatja els exiliats republicans de la Guerra Civil.

Consten una cinquantena d’altempordanesos en el registre

ENSOPEGAR AMB LA HISTÒRIA. Les stolpersteine són llambordes creades per l’artista alemany Gunter Demnig en record de les persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme. Les peces es col·loquen, sempre que és possible, davant del darrer domicili on la víctima va residir lliurement. Aquesta iniciativa, que a Catalunya lidera el Memorial Democràtic, és una de les mostres artístiques de memòria més destacades internacionalment.

75.000 LLAMBORDES. L’artista alemany Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera stolperstein l’any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Són blocs de ciment, d’aproximadament 10 x 10 cm, amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima, com el nom, amb l’objecte de treure de l’anonimat i fer visible cadascuna de les persones.

‘STOLPERSTEINE’ A CATALUNYA. La integració catalana al projecte comporta la visbilitat internacional de la deportació republicana. Aquest homenatge personalitzat es considera discret i reflexiu. També esdevé una eina pedagògica. Moltes escoles que treballen la memòria de la deportació parteixen de les stolpersteine dels seus municipis.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li