«Tot i el confinament, les víctimes poden sortir de casa per denunciar el seu cas»

0
1111

Els Mossos no han constatat un repunt de violència de gènere, tot al contrari. S’atribueix al tancament dels locals d’oci


Des de l’inici del confinament per l’estat d’alarma, hi ha hagut especial preocupació per les víctimes de la violència de gènere. Es temia un augment de casos, però des de l’ABP (àrea bàsica policial) de Figueres informen que això no està sent així, de moment. No es descarta, però, que després del confinament la situació es pugui disparar.

En Víran, un dels agents que forma part del Grup d’Atenció a la Víctima (GAV), explica: «Aquests dies no hi ha denúncies, ni gent que vingui a explicar cap problema. Un dels factors d’aquest descens és el tancament de les discoteques i els bars. I és que l’alcohol i les drogues inicien molts conflictes en la parella. És evident que a casa pots tenir ampolles i beure però el tema social ara no hi és. No hi ha el fet d’anar de festa».

Preguntem a aquest agent dels Mossos què pot estar passant amb víctimes que pateixen el maltractament enmig del confinament. En Víran declara: «Un presumpte agressor confinat a casa amb la víctima pot provocar situacions problemàtiques, ja veurem quan tot això acabi. És molt possible que després del confinament la gent vingui a explicar coses que estan passant aquests dies. Hi pot haver un repunt de casos».

Si en aquests moments s’està produint una situació del maltractament, continuen oberts els canals de comunicació habituals com ara el telèfon de l’Institut Català de la Dona (900 900 120). Tot i això, s’han establert adreces electròniques per a dubtes i preguntes, un sistema més discret si es conviu amb l’agressor. Les adreces són: mossos.atenciovictimes@gencat.cat o 90012010@gencat.cat.

Al marge dels contactes, en Víran insisteix que tot i el confinament «sí que es pot sortir de casa per denunciar un cas de violència de gènere. La gent no ha de dubtar a venir a la comissaria si està justificat». Aquests dies, el pla de contingència contra els maltractaments també estableix un seguiment més intensiu dels casos ja coneguts. Es fa el control telefònic i, si hi ha dubtes, els agents s’adrecen al domicili de la víctima per comprovar que tot estigui bé.
Pel que fa a la prostitució, és complicat ara mateix controlar si des d’un pis s’està exercint. A banda, aparentment, tots els prostíbuls de la comarca estan tancats i no es detecten noies a peu de carretera.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li