‘Si tallem els cicles, a part d’una crisi sanitària en tindrem una d’alimentària’

0
668

Repassem com viu la crisi del nou Coronavirus el sector de la ramaderia i l’agricultura a la comarca


L’Anna Puigmal i en Fernando García viuen en un mas de Maçanet de Cabrenys, on tenen dues explotacions de boví en extensiu. I si bé és cert que els preocupa la incertesa de no saber si quan hagin de tornar a treure vedells tindran algun problema, també ho és que ells continuen treballant com sempre. «Ningú pot fer la nostra feina, i els animals depenen de nosaltres», diuen. Assegura que no es relacionen amb ningú més que els seus animals, i diuen que si ho haguessin de fer «intentaríem prorrogar-ho tant com sigui possible». Però reiteren que les seves rutines no han canviat: «Com que s’està allargant el dia i solem estar de sol a sol fent feina i no tenim fills, no ens està resultant gaire difícil», expliquen.

Tampoc s’han alterat els hàbits de l’armenterenc Narcís Poch, que és el coordinador d’Unió de Pagesos a les comarques gironines. «Des del meu punt de vista es podria dir que faig vida normal, perquè la vida social dels pagesos ja acostuma a ser bastant trista», diu en Narcís, que l’única cosa que enyora és trobar-se «mitja horeta» amb els companys «per fer la xerrada» al cafè del poble. A part d’això, el seu dia a dia continua transcorrent entre la granja, l’hort, el camp i casa seva.

Poch explica que «estem en una època de l’any que és molt delicada. Estem a mesos de totes les collites, però hem de continuar treballant per poder collir; perquè si no collim no tindrem blat per fer farina l’any que ve, i no tindrem pa». Malgrat tot, admet que «impera una normalitat tensa». D’una banda, «pels dubtes que van sorgint sobre si podrem treballar normal, si els subministraments arribaran, si els treballadors podran arribar al camp…». «Tot això sí que ens està complicant en certa manera la vida», lamenta en Narcís, que tot i això admet que la nota aclaratòria que va publicar el Govern els va ser prou útil. Podran anar dues persones al cotxe, sempre en diagonal (conductor i seient posterior dret), i fins a quatre persones a les furgonetes de vuit places. D’altra banda, entén que el subministrament d’aliments a les granges també ha d’estar garantit, perquè no es pot posar en perill el circuit productiu. «Hi ha uns animals que estan creixent, i si tallem aquest cicle podem tallar la producció, i a part d’una crisi sanitària d’aquí a uns mesos podríem tenir una crisi alimentària molt greu», explica Poch.

Però en qualsevol cas, assegura que «els aliments estan garantits, i nosaltres ens comprometem a garantir l’alimentació del poble». Per aconseguir-ho, però, demana a les administracions i als ajuntaments que s’impliquin i protegeixin els mercats no sedentaris i els pagesos que ofereixen productes de proximitat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li