«Si hi ha dos fills i només un ordinador, és evident que un no podrà seguir la classe»

0
1409

Educació ha començat a repartir paquets de dades i ordinadors, i espera poder reobrir els centres abans del setembre


El dia d’avui és, històricament, el de retorn a les aules després de les vacances de Setmana Santa. Enguany, però, els alumnes s’hauran de mantenir confinats, i actualment ni tan sols saben si tornaran a fer classes presencials abans del setembre. Per això ja fa dies que Educació va anunciar que a partir d’aquesta setmana mestres i professors començaran a avaluar els estudiants de manera telemàtica. Però aquesta aposta no ha estat ben rebuda per tothom.

Des d’USETEC-STE’s, el sindicat majoritari de la comunitat docent, asseguren que el 25% dels alumnes gironins no podrà seguir classes virtuals amb normalitat. D’una banda, per la bretxa digital, i de l’altra, perquè moltes llars no tenen ni connexió a internet ni aparells suficients per a cada alumne. «És tan simple com que si hi ha dos fills i només un ordinador, és evident que un dels dos no podrà seguir la classe», assenyala el portaveu del sindicat a Girona, Xavier Díez. A més, molts pobles de l’Alt Empordà tenen una connexió a internet molt pobra, fet que complicarà encara més que els infants i adolescents puguin seguir una classe en línia.

Per això, des d’USTEC-STE’s aposten per un model similar al de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya), on els professors preparen les tasques que han de fer els alumnes, les envien i després les avaluen. Aquest sistema permet que amb una connexió simple es tingui un contacte permanent entre docent i estudiant i es pugui seguir amb certa normalitat «dins de la situació excepcional en què estem».

«La UOC i l’IOC (Institut Obert de Catalunya) tenen una llarga experiència i és el model que ofereix majors garanties i sabem que funciona bé, malgrat que, com tot, tenen les seves complicacions», comenta Díez, que assegura que ja hi ha molts professors i mestres que l’estan aplicant perquè «és el més racional».

EDUCACIÓ REPARTEIX MATERIAL. Mentrestant, la Generalitat ha posat fil a l’agulla per intentar mitigar almenys la bretxa digital. El Departament d’Educació començarà a repartir aquesta setmana paquets de dades d’internet i ordinadors per garantir la connectivitat de les famílies amb dificultats perquè els alumnes puguin afrontar amb garanties el tercer trimestre. El conseller Josep Bargalló va explicar ahir mateix en una entrevista a Ràdio 4 que l’objectiu és arribar a 52.000 famílies amb alguna mancança –connexió, dades o dispositiu–, i que les primeres 11.000 rebran l’ajuda a finals d’aquesta mateixa setmana. Primer, seran aquelles famílies que no tenen ni connexió ni dispositiu, mentre que les menys necessitades seran ateses en noves onades durant els pròxims dies.

Pel que fa a la tornada presencial a les aules, Josep Bargalló confia que pugui ser aquest curs. «Seria molt bo que ho poguéssim fer i treballem ja amb l’operatiu de reobertura. Esperem poder fer-ho i ni que fos una setmana voldríem poder obrir», explica el conseller. I tot i deixar clar que la decisió correspon a les autoritats sanitàries, confia que així pugui ser.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li