Roses, el Port de la Selva i Cadaqués pacten tancar carreteres en cas d’incendi

0
747

De moment ja s’ha instal·lat la senyalització i els professionals estan a punt per, si cal, tallar la GI-614 i la GI-613


Coordinació a quatre bandes pionera per blindar el cap de Creus en cas que s’hi declari una emergència provocada per un incendi forestal. L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan; l’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, i l’alcaldessa de Cadaqués, Pia Serinyana, es van reunir ahir a Sa Perafita per formalitzar aquest nou protocol de seguretat, juntament amb el director territorial d’Interior, Albert Ballesta.

A partir d’ara, si a través de les càmeres de seguiment del trànsit o del telèfon d’emergències 112 es detecta qualsevol foc forestal, automàticament es tancaran els accessos dels tres termes municipals. A partir de llavors, els Mossos d’Esquadra buidaran la zona interurbana de cada poble per prevenir que es quedi gent atrapada a les carreteres GI-614 i GI-613, totes dues molt concorregudes durant el període estival i d’unes característiques que les fan potencialment perilloses.

Així ho va explicar Ballesta, que també va voler recordar que l’any passat es va batre un rècord de més d’11 quilòmetres de cues. Va recordar que, en total, les carreteres en qüestió poden arribar a suportar fins a 2.500 vehicles, molts dels quals són autobusos. I va definir les vies com a «col·lapsades» i amb «moltes corbes», fet que no només posaria en perill els integrants dels vehicles que hi circulessin en cas d’incendi, sinó que també dificultaria el pas dels efectius dels serveis d’emergències, com per exemple els Bombers.

Des del departament apunten que ja s’ha col·locat la senyalització oportuna, i que els recursos humans de cada municipi ja estan a punt. Esperen, doncs, que el protocol els ajudi a regular el trànsit d’aquesta zona de manera més ràpida i efectiva. I en aquest sentit, el director territorial d’Interior va remarcar la «gran» feina dels representants municipals, que ja fa «temps» que treballen en aquestes mesures.

PENDENTS DE MÉS REGULACIONS. Tot i la posada en marxa de l’acabat d’estrenar protocol, Ballesta assegura que les actuacions «no s’acaben aquí», i que això és tot just «l’inici» d’un pla encara més ambiciós. Avança que encara queden pendents «altres restriccions» en qüestió de risc d’incendi que s’han hagut de deixar per a «més endavant» a causa del context originat per la pandèmia de la Covid-19.

«És el cas dels autobusos, les bicicletes…», va exemplificar el delegat d’Interior, tot subratllant que són temes que encara no s’han pogut «abordar» per la «singularitat» de tot el que ha passat des de l’inici de la crisi sanitària. Tampoc s’ha pogut col·locar un rètol d’informació variable a la localitat que informés de les cues i les retencions en cada moment. «És un tema que tenim pendent, però que aquest any no podrà fer-se», va concloure Ballesta.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li