«No sabem el que feu fins que us necessitem»

0
1361

La tasca i la importància de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil del Port de la Selva pel bé comú


La definició del diccionari diu que la paraula «voluntari» és aquella persona «que s’ofereix lliurement a fer una cosa o a col·laborar en alguna tasca sense ésser-hi obligat». Després de parlar amb el president de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil del Port de la Selva, Genís Pinart, veiem que potser caldria afegir-hi altres adjectius com ara persona «imprescindible» pel bé comú, i és que la tasca que ofereix la quinzena de voluntaris que formen l’associació és d’allò més important pel municipi. Pinart explica que l’entitat es va formar oficialment el 2011 i neix per «la situació geogràfica, ja que al poble no tenim equips professionals d’emergències com ara bombers o SEM». D’aquí surt la necessitat de tenir un grup de gent que es conegui el territori i vulgui ajudar a la població davant qualsevol situació, abans que arribin els cossos d’emergència. «Molts dels voluntaris ja érem del món ADF (Agrupacions de Defensa Forestal) i vèiem que en algunes actuacions fèiem coses que no ens pertocaven; és per això que vam crear una entitat que cobrís tot això, per donar una resposta ràpida a la població».

DEPARTAMENT D’INTERIOR. Aquest és un tipus d’entitat que ha d’estar registrada i reconeguda pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i des de la seva fundació no ha parat de treballar i col·laborar amb els cossos d’emergència i de seguretat de la zona. Pinart explica que amb els anys han «guanyat pes i prestigi al municipi, però la gent ha de tenir molt clar que quan hi ha algun problema s’ha de trucar al 112 o als cossos d’emergència i no a nosaltres».

FUTUR INCERT. Una de les preocupacions del president és el futur de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil del Port de la Selva. «Ens costa molt trobar relleu i estic preocupat». Segons desgrana, hi ha pocs joves que volen involucrar-se amb l’entitat, «sobretot perquè la part administrativa és molt pesada i això complica la gestió».

POQUES AJUDES. Tot i que l’Ajuntament del Port de la Selva fa mans i mànigues per ajudar a l’entitat, ja que l’alcalde és el primer a ser ADF i, de fet, la flota de vehicles de que disposen són els vehicles municipals, l’associació necessita més finançament i suport econòmic. Arran de l’últim foc han rebut un donatiu de 2.000 euros d’una família que van ajudar durant l’episodi forestal. «Ara amb el foc la gent se solidaritza i hem rebut alguna donació d’allò més valuosa, però el que ens interessa és ampliar el nombre de socis i sòcies de l’Associació i així dotar-la de més recursos».

El que millor defineix la feina d’aquest grup de voluntaris de Protecció Civil del poble és el que els va escriure un ciutadà a qui van ajudar, a través d’una carta: «No sabem el que feu fins que us necessitem».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li