Música amb gust salat

0
820

Èxit d’assistència en la tretzena edició del festival Portalblau de l’Escala


La Mar d’En Manassa és un dels espais de l’Escala, més ben dit de la comarca, realment bells. Una localització perfecta on s’han celebrat tres de les actuacions més properes i íntimes que ofereix la tretzena edició del Festival Portalblau.

APROFUNDINT KAVAFIS. El Quartet format per Josep Tero, Carme Callol, Jaume Comas i Eusebi Ayensa va oferir el dijous una trobada poètica i musical de la mà de l’autor grec Kavafis, un dels grans poetes del segle XX, popularment conegut a la nostra terra per les adaptacions musical que n’han fet Lluís Llach i el mateix Josep Tero.

En un espectacle dinàmic, fresc i acurat, cadascun dels quatre integrants del show desenvolupava un paper diferent: Ayats ubicava l’espectador, Comas interpretava Kavafis en primera persona, Carme Callol recitava i Josep Tero, naturalment, musicava. Una combinació deliciosament perfecta. El grup va interpretar un primer passi a les 19.30 h i un altre a les 22.30 h.

CONCERT A LA POSTA. Divendres, quan el sol ja s’escolava, la pianista i cantant Gemma Humet acompanyada pel contrabaix de Pau Lligades va oferir un espectacle acurat, delicat i suau. Humet va evocar temes del seu darrer treball, Petit univers, que combinava amb cançons més antigues com El noi de les places buides o Les lleis del teu cos. La cantant explicava, abans de cada cançó, d’on venia, què li evocava i quina història hi havia darrere. Va relatar el seu vincle amb la comarca, més concretament amb «La Medusa d’aquí al costat, on vaig composar moltes lletres del primer disc. Aquí a l’Empordà és el lloc on trobo calma per fer-ho».

El públic, embadalit i encisat alhora, no en va tenir prou amb només un bis. Humet i Lligades van haver de tornar per segona vegada a l’escenari, on van haver d’explicar que «no teníem un segon bis preparat, així que si us sembla bé, podem repetir alguna de les cançons que heu sentit avui». Ràpidament des de la primera fila de l’escenari es van afanyar a demanar Podries. Un final rodó.

BASILI GIRONÈS

EL CAP DE SETMANA. La Mar d’En Manassa va acollir dissabte l’actuació de Maria Jaume. La jove cantautora mallorquina es va presentar amb un grapat de cançons pròximes i sinceres, i amb l’essència del Mediterrani. La guanyadora de la darrera edició del concurs musical Sona 9 va actuar davant un aforament de públic complet.

L’endemà va ser el torn dels germans Arena. Alessio i Giancarlo, van interpretar delicioses peces originals i diverses reinterpretacions. Nascuts entre Itàlia i Catalunya, els seus temes inclouen vivències familiars i les històries d’una infància profundament transcultural i mediterrània.

DARRERES ACTUACIONS. Aquest serà l’últim cap de setmana del Festival Portalblau. A diferència de les actuacions ofertes fins ara, els propers concerts es faran al Fòrum Romà d’Empúries. Les actuacions arrencaran el dijous amb l’actuació a les 10 de la nit de Las Migas. El quartet format per Carolina Fernández (veu), Marta Robles (guitarra), Alicia Grillo (guitarra) i Roser Loscos (violí) presentaran el seu darrer disc, Cuatro, el mateix any que celebren el seu quinzè aniversari.

L’endemà, Dàmaris Gelabert actuarà al mateix escenari a les 8 del vespre presentant una proposta variada que va des de la música mediterrània fins al country, passant pel rock, la rumba i la bossa nova.

La darrera actuació, que posarà el punt final al Portalblau, serà la dels Amics de les Arts. El trio presentarà Els dies més dolços, un repertori que sonarà tal com el van presentar pel seu canal de YouTube durant el confinament. Durant l’època en què els integrants del grup varen romandre a casa, van decidir demanar a la seva audiència quines cançons volien sentir. A través de les peticions que van anar rebent, han format aquest treball totalment circumstancial, que dona al públic la possibilitat de viure un espectacle únic que ens recordarà els inicis de la banda i on es revisitaran les seves cançons més estimades.

ÚLTIMES ENTRADES. Els seients per tots els espectacles celebrats fins ara s’han acabat omplint. En algunes ocasions, com en l’espectacle «A la Llum del Dia: Trobada poètica i musical de la mà de Kavafis», des de diversos dies abans de l’espectacle. De fet, dels tres espectacles que queden, només queden localitats per veure Las Migas, i l’actuació de Dàmaris Gelabert. Per adquirir-les cal entrar a la pàgina web oficial del festival: www.portalblau.cat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li