Les cases aïllades tenen una «alta vulnerabilitat» als focs

0
506

Els experts proposen ampliar les franges de protecció antiincendis i llançar una aplicació que avaluï cada cas concret


Les cases aïllades de la Jonquera i el Pertús tenen una «alta vulnerabilitat» en cas d’incendi forestal. I les que estan a la part més alta estan encara més exposades, perquè no tenen la vegetació en condicions de seguretat. Així ho indica l’Estudi de vulnerabilitat transfronterer de les zones habitades dels municipis de la Jonquera i el Pertús, redactat en el marc del projecte POCTEFA Cooperem, que té com a objectiu crear eines per reforçar la prevenció contra el risc d’incendis en ambdós costats dels Pirineus. I davant d’aquestes conclusions, l’informe demana més conscienciació de la població dels avantatges de la gestió forestal en la prevenció d’incendis, i recomana que ampliïn els metres de la franja (considera que els 25 metres actuals no són suficients).

A banda, l’informe també indica que les construccions del Pertús serien més resistents que les de la Jonquera en cas d’incendi forestal. I destaca que el nucli urbà de la Jonquera compta amb les franges de protecció suficients, tot i que s’haurien de revisar alguns punts. I per intentar difondre la importància de mantenir les franges de protecció, sobretot en les cases aïllades, els experts proposen llançar una aplicació per a mòbils que calculi la vulnerabilitat de cada casa, similar a un sistema que s’utilitza al Canadà.

L’informe ha estat elaborat per diferents institucions i organismes de Catalunya, entre els quals hi ha la Diputació de Girona. Per fer-lo s’han agafat treballs anteriors de les dues bandes dels Pirineus.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li