L’Alt Empordà és una de les comarques amb menys mortalitat per Covid-19 de Catalunya

0
9180

Des que va començar la crisi sanitària ja s’hi han registrat 446 positius (54 aquesta setmana), 2.216 sospitosos i 28 morts


La taxa de defuncions per Covid-19 de l’Alt Empordà és la més baixa de la regió sanitària de Girona, i una de les més baixes de tot Catalunya (només per darrere del Solsonès i d’algunes ABS de les Terres de l’Ebre). Així ho indica el nou mapa de mortalitat per comarques que ha publicat aquesta setmana l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).

Es tracta d’una eina interactiva que, com les altres que elabora l’AQuAS, s’actualitza diversos cops al dia a partir de les dades del Departament de Salut. En aquest cas, s’hi inclouen els traspassos en funció de la zona de residència que consta a les targetes sanitàries dels finats. Les dades només es donen per comarques per garantir la confidencialitat dels difunts, però se’n pot obtenir una taxa estandarditzada ajustada per sexe i per edat. A l’Alt Empordà, des que va començar la pandèmia hi han mort 28 persones de coronavirus; és a dir, 2,45 per cada 10.000 habitants.

A l’hora de tancar aquesta edició, el Departament de Salut havia comptabilitzat 446 casos positius a la comarca (54 més que la setmana passada), i 2.216 casos sospitosos (628 més que dilluns passat). Recordem que els positius són els casos detectats en alguna prova diagnòstica (PCR o test ràpid), mentre que els sospitosos són les persones que han presentat símptomes i han estat classificades com a possible cas per un professional sanitari.

Analitzant les dades a l’engròs, per àrees bàsiques de salut (ABS), es constata que a la franja litoral de l’Alt Empordà el virus hi té una incidència menor. Les dades estandarditzades de les ABS de Llançà, Roses i l’Escala, per exemple, són de 21,44, 27,19 i 25,20 casos per cada 10.000 habitants, respectivament. Mentre que a les ABS de Figueres, Vilafant o Peralada, hi són de 37,65, 47,75 i 33,90 respectivament.

També val a dir que al llarg d’aquesta setmana l’ABS de la Jonquera és l’única de la comarca que no ha registrat cap nou positiu [vegeu la taula]. I per municipis [vegeu el mapa], comparant les dades amb les de fa set dies, en destacarien els augments percentuals de casos a l’Armentera (on ja hi ha 6 positius) o Sant Miquel de Fluvià (5).

FUNDACIÓ SALUT EMPORDÀ. Centrant-nos en els casos gestionats per la Fundació Salut Empordà (FSE), cal dir que aquesta setmana s’ha superat el llindar dels 300: ahir es va arribar als 301. Sembla que finalment la corba s’ha estabilitzat, i malgrat que a l’hospital de Figueres ja hi han mort 24 persones, del 17 de març ençà també s’hi han donat 147 altes. De fet, aquesta mateixa setmana el nombre de nous ingressos per coronavirus s’ha igualat al d’altes (20 i 20). També hi ha hagut, però, tres defuncions.

Pel que fa als professionals sanitaris, no se n’ha infectat cap més, i dels 95 afectats, 89 ja han pogut tornar a la feina; és a dir, 9 més que la setmana passada.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li