L’Alt Empordà arriba a les 20 morts per Covid-19 i la corba es manté a la part alta

0
8134

Terrades, Capmany, Masarac i Borrassà són els pobles amb el percentatge d’afectació més elevat de la comarca


La cinquena setmana de confinament ha sigut la més tràgica quant a nombre de morts per coronavirus. L’hospital de Figueres ha arribat al fins ara nombre màxim d’èxitus, sis, que se sumen als 14 anteriors i donen un total de 20 morts. I la jornada més negra va ser dissabte, amb tres finats.

Des del passat 17 de març, la Fundació Salut Empordà (FSE) ha atès un total de 265 casos de Covid-19, 106 dels quals ja han rebut l’alta. I dimecres es va celebrar el cas de la primera extubada, que, després de molts dies de lluita, finalment ha pogut tornar a casa. D’entre els infectats, 95 són professionals sanitaris, però 62 ja s’han pogut reincorporar. Tot i això, la corba es manté estable a la part alta, després que dijous toqués sostre, amb 150 ingressats. A l’hora de tancar aquesta edició, n’hi havia 139.

POBLES EN ALERTA. Més enllà de les dades proporcionades per la FSE, que recullen només els casos ingressats a l’hospital de Figueres, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) actualitza periòdicament el Mapa de casos positius per municipi [vegeu-lo a dalt]. Es tracta d’una eina interactiva que mostra el nombre de persones diagnosticades a partir de les dades del Registre COVID del Departament de Salut, que s’actualitza com a mínim dos cops al dia. Més concretament, recull els pacients detectats a partir d’una prova de laboratori (PCR) i dels quals s’ha pogut identificar la zona de residència.

Segons l’actualització d’ahir al migdia, l’àrea bàsica de salut (ABS) que ha hagut d’atendre més infectats és la de Figueres [vegeu el requadre]. I per municipis, el que té el nombre de testos positius més elevat també és la capital, amb 132 casos confirmats de les 490 proves oficials que s’han fet fins ara (358 han donat negatiu).

Però calculant la taxa crua de positius per cada 100.000 habitants, els municipis més perjudicats de la comarca [al mapa, els més foscos] són Terrades, amb 12 positius pels 319 habitants que té censats (és a dir, 3.647,42 casos per 100.000 habitants); Capmany, amb 10 positius per 613 habitants (la ràtio és de 1.631,32 casos per 100.000 habitants); Masarac, amb 3 positius per 218 habitants (1.041,67); Borrassà, amb 5 positius per 714 habitants (700,28); el Far d’Empordà, amb 4 positius per 599 habitants (667,78) i Sant Climent Sescebes, amb 4 positius per 626 (638,98).

Els casos tractats a la Fundació Salut Empordà, dia a dia

Respecte de la setmana passada, ha augmentat el nombre de pobles amb una afectació relativament elevada. Però per contra hi ha 16 localitats on, tot i haver-se fet alguns tests, fins a l’hora de tancar aquesta edició no havien registrat cap positiu. Es tracta de Cabanelles, Sant Llorenç de la Muga, Darnius, Boadella i les Escaules, Cantallops, Espolla, Pau, Santa Llogaia d’Àlguema, Fortià, Garrigàs, Pontós, Riumors, Vilamacolum, Torroella, Ventalló i Viladamat. I també val a dir que pels pobles més petits de 200 habitants (a l’Alt Empordà n’hi ha mitja desena) no es publiquen dades per garantir la privacitat dels veïns.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li