La Fundació Salut Empordà impulsa el seu primer assaig clínic sobre el dolor local

0
1090

La hipòtesi de l’assaig és que el paracetamol endovenós que porta àcid acètic com a excipient és més dolorós


La Fundació Salut Empordà impulsa i lidera el primer assaig clínic propi. El seu objectiu és comprovar si el paracetamol endovenós que porta àcid acètic com a excipient és més dolorós que els que contenen altres excipients. L’entitat participa habitualment en treballs de recerca propis o compartits però en aquesta ocasió l’assaig de baix nivell d’intervenció ha estat aprovat per l’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. Anirà a càrrec dels infermers Xavier Cerezuela, Ester Guitart i Maria Pujol, del bloc quirúrgic, a més de Ferran Bossacoma, cap del Servei de Farmàcia.

Tal com detallen des de la Fundació Salut Empordà, l’assaig tindrà una mostra de 120 pacients que hagin estat intervinguts en el bloc quirúrgic de l’hospital de Figueres i que compleixin els criteris d’inclusió en l’assaig. La durada de l’estudi serà de tres mesos o fins a completar la mostra. I destaquen que es realitzarà un assaig clínic de doble cec, és a dir, el pacient i el professional no tindran coneixement de si s’ha administrat el paracetamol amb àcid acètic com a excipient, ja que des del servei de Farmàcia es dispensaran els medicaments embolicats i numerats aleatòriament. A més de comprovar la hipòtesi inicial que l’administració de paracetamol endovenós amb àcid acètic produeix més dolor local, l’estudi també pretén descriure l’aparició de dolor amb relació als fàrmacs administrats abans i la quantificació del dolor per part del pacient mitjançant l’escala numèrica verbal (ENV).

EL MEDICAMENT. La Fundació explica que el paracetamol és un fàrmac amb propietats analgèsiques i antipirètiques i es fa servir per al control del dolor d’origen traumàtic, odontològic i postoperatori. Es comercialitza amb diferents presentacions, tant oral com injectable, i el que els diferencia és que no tenen els mateixos excipients, la qual cosa implica que podrien produir efectes secundaris també diferents. L’àcid acètic és un excipient utilitzat en processos en què es necessita una acidesa concreta i, a més, té propietats antibacterianes i antifúngiques. Cal tenir en compte que no és l’únic excipient que té aquestes particularitats i que hi ha altres alternatives que també compleixen els mateixos requeriments .

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li