La Covid-19 ja afecta 16 persones de l’Alt Empordà i es preveu que vagi a l’alça

0
1966

L’estat d’alarma es prorrogarà almenys fins l’11 d’abril i els hostalers donen la Setmana Santa per perduda


La Covid-19, el coronavirus o el SARS-CoV-2 es va estenent per l’Alt Empordà. Amb els tres casos nous que la Fundació Salut Empordà va confirmar ahir al migdia, el nombre total d’afectats a la comarca ja s’eleva fins als 16. Una evolució que ha anat a l’alça al llarg de tota la setmana, amb testos positius gairebé cada dia i, de moment, cap alta mèdica. Els portaveus sanitaris no especifiquen l’origen dels malalts per preservar la seva identitat, però sí que ha transcendit que el virus hauria arribat a municipis com la Jonquera, Roses, Cadaqués o Sant Climent Sescebes, entre d’altres.

A l’espera que el cap de setmana que ve s’arribi al punt àlgid d’infeccions, l’hospital de Figueres ja ha adaptat el servei d’Urgències per poder atendre els pacients crítics [vegeu la pàgina 7], i tota la regió sanitària de Girona ha començat a reorganitzar la seva capacitat d’hospitalització per poder atendre l’augment de casos. L’estratègia es basa en el treball conjunt entre els hospitals i centres sociosanitaris públics, les clíniques privades i altres equipaments. I en el cas de l’Alt Empordà, a l’augment de la capacitat de llits convencionals de l’hospital s’hi han incorporat les instal·lacions de la clínica Santa Creu, que arran de l’estat d’alarma també ha quedat sota la tutela de l’Estat. A més, també s’han començat a treballar opcions per atendre pacients en altres equipaments, com ara hotels, que s’aniran concretant en els propers dies.

Això no obstant, des de la Fundació Salut Empordà han desmentit un fals rumor que s’havia estès durant el cap de setmana, segons el qual l’hospital de Figueres necessitava més personal. «És fals. En aquests moments podem atendre la demanda actual. I si fos el cas, ho comunicarem a través dels nostres canals oficials, els col·legis professionals i el Departament de Salut», han dit a través d’un comunicat.

AMB LA PASQUA A L’HORITZÓ. Aquesta setmana ha estat la primera en què la població s’ha sotmès a un confinament total, que ha inclòs la reimplantació dels controls fronterers a la Jonquera. I de moment encara en queden tres més. Perquè si no hi ha cap novetat d’última hora, demà (dimecres) el Consell de Ministres aprovarà prolongar l’estat d’alarma 15 dies més, de moment fins a l’11 d’abril.

De fet, durant aquesta setmana ja s’havien anat endurint les restriccions, i per exemple han hagut de tancar els hotels, càmpings, apartaments i altres allotjaments turístics, que ja donen la Setmana Santa per perduda. Això, juntament amb la incertesa generalitzada, ha fet proliferar el nombre d’expedients de regulació temporal d’ocupació (popularment coneguts com a ERTOs) en sectors d’allò més variats. Per ara, a les comarques gironines ja se n’han registrat 2.639, i hi ha un total de 18.408 treballadors afectats.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li