La collita de la verema, amb menys riscos que en altres zones

0
576

El president de la DO Empordà, Xavier Albertí, remarca que el sector ha hagut d’aplicar protocols no només per la seva vessant agrícola, sinó també industrial i turística, com ara l’enoturisme


La Denominació d’Origen (DO) Empordà també va començar ahir la seva verema més «especial». Els cellers de la comarca ja fa mesos que prenen mesures amb el personal que hi treballa per minimitzar els riscos de contagi, i ara les adaptaran a la collida del raïm.

El president de la DO Empordà, Xavier Albertí, remarca que el sector ha hagut d’aplicar protocols no només per la seva vessant agrícola, sinó també industrial i turística, com ara l’enoturisme. «Es tracta, en definitiva, de traduir les mateixes bones pràctiques a la verema: control de temperatura, mascareta sempre que sigui possible i distància», afirma. A més, alguns cellers contemplen altres mesures, com ara crear grups petits i «estables». Però Xavier Albertí assegura que el risc a la comarca és menor que en d’altres indrets de Catalunya, perquè aquí la majoria de cellers té una plantilla estable que durant la verema es «recondueix», i només es completa amb la contractació d’alguns treballadors extra que també solen viure a la zona.

Això no obstant, a banda de les mesures ja esmentades, també es plantegen la possibilitat de fer proves serològiques al personal. I tenen previst seguir les recomanacions d’un protocol que acaben d’aprovar el Govern de la Generalitat, els ajuntaments de l’Alt Penedès i el sector vitivinícola per garantir la protecció de la salut de totes les persones que intervenen en la verema.

Amb tot, Albertí insisteix que la majoria de cellers «tenen clar» com han d’actuar. Anna Espelt, per exemple, que dirigeix el Celler Espelt de Vilajuïga, assegura que el que preveuen fer és «semblant» al que ja han estat aplicant durant els primers mesos de la pandèmia. En aquest sentit, diu que la distància a les vinyes és relativament fàcil d’aplicar i que, a més, el fet que sigui una feina a l’aire lliure ho facilita tot. Malgrat això, l’ús de la mascareta, el gel hidroalcohòlic i la distància seran indispensables.

Aquest celler ha descartat els grups reduïts, però ha nomenat una persona responsable de controlar que en tot moment es compleixin les mesures de seguretat. «Tenim clar que hi ha un factor humà i, per això, durant tota la verema hi haurà una persona que ho controli», afirma Espelt.

10 DIES ABANS. Amb relació a la verema, Albertí preveu que també serà especial perquè hi ha hagut alguns problemes afegits com el míldiu –que a la comarca ha tingut una incidència menor– originat per les pluges abundants de la primavera, que van provocar un excés d’humitats. Malgrat això, sosté que els últims mesos estan sent bons i que, tot i l’avançament de la collita, «sembla que es podrà collir en condicions i que tindrem un bon vi». Albertí no creu que una segona onada del virus a la tardor pugui afectar la recollida, que acostuma a acabar a l’octubre. En aquest sentit, diu que avui en dia els temps els marca la maduració adequada de cada varietat. «Procurem deixar-nos manar pel raïm i collir-lo en el moment que toca. Esperem que puguem», afegeix.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li