Júlia Gil: ‘Si cal fer modificacions pressupostàries per la situació sanitària, es faran’

0
1739

L’alcaldessa d’Avinyonet de Puigventós des del 2017 valora com ha estat la gestió de la Covid-19 al municipi, detalla quines mesures ha implementat el consistori per encarar la situació i en destaca les iniciatives socials. D’altra banda, desgrana el pressupost municipal i les intervencions més immediates, un cop es recuperi l’activitat, que hi ha projectades per Avinyonet


Com ha sigut la gestió de l’Ajuntament d’aquests dies de confinament per la Covid-19, en un poble petit com Avinyonet de Puigventós?
Com a tot arreu, hem complert amb les restriccions de la Covid-19 i hem treballat sobretot la comunicació i les iniciatives socials per estar, en tot moment, al costat dels ciutadans. En el cas de la gent més gran el que hem fet ha sigut mantenir-nos en contacte amb ells, ja que la situació ens preocupa i ens ha preocupat molt. Volem que aquesta crisi afecti el menys possible al poble i a la nostra població, i és per això que hem treballat per tal que tothom tingués les necessitats cobertes. Val a dir que en un poble petit com Avinyonet de Puigventós el confinament no ha sigut tan complicat com en municipis més grans atès que pràcticament totes les cases tenen un espai exterior, sigui amb balcó, terrassa o jardí. A banda, hem estat molt al dia amb la neteja i la desinfecció dels espais públics, els carrers i les zones més transitades. I també vam creure oportú donar un cop de mà a la botiga del poble i habilitar, des de l’Ajuntament, el servei d’entrega a domicili.

Ha parlat d’iniciatives socials que s’han de dur a terme aquests dies de confinament. Com ara quines?
Aquests dies hem creat iniciatives com ara l’elaboració de mascaretes solidàries i també el repartiment de mascaretes sanitàries per a tota la població. D’altra banda, pensant en la mainada, el que vam fer va ser repartir ous de Pasqua i vam encarregar un conte virtual per Sant Jordi, i pel que fa als joves, vam adequar l’espai jove en línia. Una altra iniciativa que vam dur a terme va ser repartir una rosa a cada llar, la Diada de Sant Jordi. I l’última ha estat que, amb la col·laboració d’Eskol Arenart, hem repartit una làmina i sorra de colors per fer l’arc de Sant Martí del «Tot anirà bé», per donar una mica de color a la situació.

Ara que hem començat la fase 0, com han anat els primers dies de desconfinament progressiu?
La valoració és molt positiva, la majoria ha actuat amb molt de seny i de la mateixa manera que en el confinament. Estem parlant d’un municipi que per nombre d’habitants hi ha una extensió de territori important, i en el desconfinament progressiu això fa que la gent pugui sortir tranquil·lament sense haver de coincidir amb moltes persones. Puc corroborar que tothom ha sigut molt curós i tenim l’avantatge, com en altres pobles petits, que disposem de molt espai perquè la gent pugui sortir a passejar o fer esport sense haver de trobar-se amb moltes persones al mateix lloc i amb el risc que això comporta.

Una de les mesures immediates del consistori va ser posposar el cobrament dels impostos del mes d’abril. Serà el mateix amb la resta d’impostos previstos de cara als pròxims mesos?
Farem el mateix. Ara estem pendents de crear un calendari per tal d’implementar aquests impostos posposats i ho farem de manera fraccionada. Estem valorant la situació per si s’aixeca o no l’estat d’alarma i començar a dur a terme aquest calendari. Els impostos que es van posposar eren els del mes d’abril, que eren els vehicles i cementiris, i ara fins a l’octubre no tornem a tenir impostos, que en aquest cas seran els de l’IBI. El que miraríem de fer, per tal que els pagaments no s’encavalquin al calendari, és valorar la possibilitat de fraccionar l’import corresponent als vehicles i als cementiris a partir del juliol, i al mes d’octubre l’IBI, que aquest quedaria fraccionat en els mesos d’octubre, novembre i desembre.

La festa de Pasqua no es va poder celebrar. Està previst fer-la en alguna altra data o es posposa fins a l’any vinent?
Pel que fa a la festa de Pasqua talment dita, ara mateix és difícil de valorar perquè no sabem ni tan sols si podrem fer la festa d’estiu. El que sí que farem seran els actes més simbòlics de la festa de Pasqua, com ara la Marxa de la Garriga o el dinar d’homenatge a la gent gran que fem cada any. Això sí, deixant clar que serà en el moment que la crisi sanitària ens ho permeti i quan puguem buscar una altra data per portar-les a terme.

El pressupost municipal d’Avinyonet de Puigventós és d’un milió trenta-set mil euros, aproximadament. Quines seran les actuacions de caràcter general dels pròxims anys?
Val a dir que dins del pressupost hi ha incloses les despeses de personal, les despeses corrents amb béns i serveis i també hi ha les despeses en serveis públics bàsics, manteniment, reparacions, subministrament… i això tot ha de continuar igual. Tenim clar que en les inversions, que és un tant per cert molt petit del pressupost, es mantindran tant les accions de millora com les de reparació i manteniment que s’han de fer al municipi. Pel que fa a noves inversions que tenim previstes i que es portaran a terme –ja que es van començar a tramitar abans de la crisi i ja s’està treballant per dur-les a terme de seguida que ho permeti la situació–, són inversions de millora en els centres d’ensenyament, tant a l’escola com a la llar d’infants. També hi haurà inversions de millora en les àrees infantils i els parcs públics. A més, ha prevista la creació d’uns circuits de salut per a la gent gran, que n’hi hauria un pel municipi i un altre per a la urbanització Mas Pau, així com inversions en mobiliari urbà. Totes aquestes inversions de seguida que la situació ens ho permeti, estan previstes i es duran a terme.

Creu, però, que s’hauran de modificar algunes partides pressupostàries a causa de la crisi sanitària de la Covid-19?
Ara mateix no ho sabem però és possible. De moment estem fent algunes inversions per a la crisi sanitària, sobretot en material sanitari, per posar a disposició dels ciutadans. I estem a l’espera de saber com afecta al pressupost, però està clar que si s’han de fer modificacions pressupostàries per prioritzar aquesta situació sanitària, es faran.

L’alcaldessa d’Avinyonet de Puigventós i el delegat de Govern, Pere Vila

L’estat d’alarma ho ha aturat tot, però un dels temes estrella del municipi és la nova escola. Com avança el projecte després de la visita del delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya, Pere vila?
La veritat és que la visita amb el delegat del Govern, Pere Vila, va anar molt bé. Li vaig transmetre, entre altres necessitats del nostre municipi, la preocupació del tema de l’escola, ja que per nosaltres és prioritari i molt necessari. I és tan important perquè ja s’ha fet una inversió molt gran per poder tenir un espai on ubicar aquest centre educatiu. I a més a més, el manteniment de l’edifici antic i els barracons ens representa una despesa que si tinguéssim l’escola nova ens podríem estalviar. I s’ha de tenir en compte, sobretot pel que fa als barracons, que estem portant el manteniment d’unes instal·lacions molt precàries. Haig de dir, però, que va tenir un retorn per part del Departament d’Educació, cosa que vull agrair al senyor Pere Vila, per tenir-nos en compte i escoltar-nos, i al Departament d’Educació també. Ens van comunicar la intenció de redactar un projecte per a la nova escola, el que passa és que com en moltes de les actuacions això ha quedat aturat fins que no es puguin portar a terme els tràmits administratius. Però des del moment que s’activi, es posaran en marxa totes les gestions per a la redacció del projecte de la nova escola. Per tant, en aquest sentit, estem molt contents i cal esperar que això sigui un començament que tingui continuïtat.

Ara ja fa molts anys que s’està demanant aquesta inversió per al municipi, oi?
Sí, ara ja fa més de deu anys…

Pel que fa a altres equipaments, com a alcaldessa què creu que manca a Avinyonet? O què és el que li demana la població?
Ara estem treballant en la proposta d’un edifici per convertir-lo en un espai per a emprenedors i entitats del poble. De fet, ja hem demanat una subvenció i estem a l’espera de la resolució. Aquest edifici el tenim: és una casa situada molt a prop de la plaça del poble, que coneixem com a Casa del Suís, i ja s’ha preparat un projecte i una memòria valorada que seria per adequar-lo i millorar-lo per tal que pugui ser un espai, com deia, per a les entitats i per a l’emprenedora del municipi.

Vostè sempre ha estat molt lligada a la branca de la cultura i hi ha apostat. Com avança el projecte de la pedra seca de la Garriga? Creu que es coneix prou la història i la zona de la Garriga d’Empordà?
La veritat és que no es coneix gaire, però de mica en mica sembla que va en augment. En aquest sentit, tots els actius que treballem per potenciar la pedra seca i promocionar-la crec que també ajuden a donar-la a conèixer. Des de l’Ajuntament ens hem inclòs en un programa que es diu PECT (Projectes d’especialització i competitivitat territorial) i en aquest cas es tracta de fer un projecte, que s’ha redactat des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i amb altres municipis. En el cas d’Avinyonet de Puigventós seria un projecte per treballs de conservació i protecció, així com treballs de promoció de la Garriga d’Empordà. A banda, per part de l’Ajuntament, i seguint amb l’àmbit cultural, també volem potenciar el nostre patrimoni cultural, que és molt ric. Des del consistori estem treballant –i de fet és un dels altres projectes que s’han aturat a causa de la Covid-19– en el projecte de senyalització patrimonial.

Com ha de ser aquesta proposta?
És un projecte basat en uns panells de senyalització en els diferents edificis patrimonials del municipi i seran unes senyalitzacions molt interessants perquè hi haurà una part on la informació estarà adaptada als infants, a través d’il·lustracions i també amb clau de gènere. Això seria un projecte tant de promoció patrimonial com de coeducació per a la igualtat de gènere. No només es tracta d’arribar al turista, sinó que també creiem molt important que la gent que viu al municipi, començant pels més menuts, tinguin coneixement de tot el patrimoni que hi ha al poble. I per altra banda, ja fa temps que treballem en la consolidació i la restauració de la Comanda. I d’acord amb el darrer projecte que hem presentat, un cop l’edifici estigui restaurat, la idea és convertir-lo en un centre d’interpretació, tant del que és patrimoni cultural com paisatgístic, on hi hauria inclosa la Garriga d’Empordà, per obrir-lo i donar-ho a conèixer.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li