Josep M. Riera: ‘Hem arribat a denunciar el propietari d’un bar restaurant i tots el clients que hi havia dins’

0
1653

L’Inspector en cap de la GuĂ rdia Urbana de Figueres destaca que ja han posat mĂ©s de 200 denĂşncies


Com a inspector en cap i a escala més personal, com està vivint aquesta situació inèdita?
No deixem de ser persones que tenim famílies, amics i gent que apreciem. No deixem de tenir el neguit natural que té qualsevol persona a qui li toca viure una situació com aquesta. Amb això no ens hi havíem trobat mai i bé, és una situació nova i estranya per tothom. El que passa és que sí que és cert que hem estat molts dies preparant protocols interns, explicant a tothom quines mesures de seguretat havíem d’adoptar, no tan sols al carrer, sinó a l’interior de les nostres dependències.

Quines sĂłn aquestes mesures?
Hem d’implementar uns hàbits d’entrada i de sortida d’higiene, que abans tothom no tenia però ara hem de tenir un plus. Netejar els vehicles quan canviem de conductor i tenir un seguit de comportaments que abans en el dia a dia no utilitzàvem. Ara ja és possible que alguns d’aquests ítems hagin arribat per quedar-se. És evident que no tenim ni idea de com pot evolucionar això.

TĂ© la seva plantilla prou material de protecciĂł?
Disposem de material EPI (equip de protecció individual) però ens hem hagut d’espavilar per adquirir-lo. L’hem buscat arreu i ara el tenim per a un ús molt racional, però no per fer-ne un ús indiscriminat durant 24 hores al dia. Segons el protocol d’actuació intern hi ha moments del nostre patrullatge ordinari en què no utilitzem el material adreçat a la contenció de la malaltia. Per exemple, en un accident al carrer, atès que aquesta malaltia es transmet per l’aire, no portem material de protecció si quan interactuem tenim una distància de seguretat. Sí que l’utilitzem quan hi ha sospites que la persona pugui estar infectada o bé quan realitzem controls perquè tothom segueixi les obligacions de l’estat d’alarma. Si és una interacció molt curta amb el conductor sí que portem material de prevenció com ara mascaretes.

Com estĂ  responent la ciutadania?
És complicat discriminar les persones que van a treballar i les que no hi van; complicat saber si la persona va a la farmàcia, a proveir-se de menjar o si realment va a passejar. Nosaltres actuem amb criteris racionals i quan ho fem és perquè la persona s’ha saltat els preceptes de l’estat d’alarma. I de denúncies n’hem posat unes quantes, més de 200. Dijous vam trobar un bar-restaurant obert amb gent a dins, evidentment vam denunciar el propietari i totes les persones que estaven a l’interior. Ens trobem de tot. Hi ha persones molt conscienciades i gent que fins i tot quan veu que hi ha grups de persones truquen per alertar-nos, i ho agraïm moltíssim. A banda, tinc la sensació que hi ha gent que no ha pres consciència de la importància que se segueixin aquestes normes i que romanguem tots a casa excepte en els casos estrictament autoritzats. Espero que aquesta fase d’incredulitat d’alguna gent passi a convertir-se en una fase de preocupació. Aleshores serà quan tothom estarà molt més al cas de tot.

Han notat un repunt de denúncies per violència de gènere aquests dies de confinament?
De moment no, però això no vol dir que la xifra es pugui disparar. Nosaltres de situacions noves no en tenim, per ara, però aquells casos que ja sĂłn coneguts tenen un seguiment des de l’àrea de Mossos d’Esquadra que se n’encarrega.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li