Jordi Masquef: ‘A la província hi ha clubs que ho estan passant molt malament, i no només a causa de la Covid-19’

0
865

El delegat del Servei d’Esports de la Diputació de Girona assenyala que l’ens «estarà, globalment, donant suport als qui més ho necessitin»


 

Com està afectant aquesta crisi a l’esport gironí?
L’esport gironí no és aliè als efectes de la pandèmia, tal com passa a molts altres sectors de la nostra societat com poden ser la cultura, el turisme o els aspectes quotidians. Tot s’ha vist alterat i l’esport no n’ha estat una excepció. Les afectacions s’han produït en el si de l’esport d’elit, amb la paralització de totes les competicions que s’estaven desenvolupant, però també, i no menys important, en el dia a dia dels clubs de base que formen part del teixit esportiu català, clubs la funció dels quals va més enllà del simple vessant esportiu i que, per tant, compleixen altres finalitats, com per exemple social, associativa o de lleure.

Des de la Diputació de Girona heu proposat, o esteu estudiant fer-ho, algun pla de xoc per salvaguardar els clubs del territori?
La Diputació, com a Ajuntament d’ajuntaments va aprovar unes bases a les quals poden concórrer ajuntaments, clubs, entitats, consells comarcals, federacions i esportistes a escala individual per tal de rebre ajudes en el desenvolupament de les seves activitats. La convocatòria va ser aprovada i publicada ara farà una setmana i, per tant, tots aquests potencials beneficiaris ja poden optar a aquestes ajudes. Intentarem tramitar les ajudes al més aviat possible, oferint bestretes generoses per tal d’assegurar la liquiditat.

Més enllà d’això, la Diputació també tractarà de manera individualitzada les diferents casuístiques existents. Amb això vull dir que hi ha clubs que necessitaran més ajudes que altres. A la província, no voldria oblidar que hi ha clubs que ho estan passant molt malament, i no només a causa de la pandèmia de la Covid-19, sinó per què ja venim d’un altre episodi que va tenir una gran afectació, el temporal Gloria, que va causar estralls en les instal·lacions de determinades entitats i va fer suspendre nombroses competicions. Per tant, la Diputació estarà, globalment, donant suport als qui més ho necessitin.

Des de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) han ideat un Pla Marshall per a l’esport català. Diuen que ja l’han presentat a les diferents diputacions catalanes. Quina opinió en teniu?
És d’agrair que institucions i organismes com la UFEC presentin plans que després es puguin implementar. De la mateixa manera, la Diputació de Girona també participa en la redacció d’un nou Pla nacional per l’esport, impulsat per la Generalitat de Catalunya, amb el seu secretari general al capdavant, Gerard Figueras. Aquests plans contenen mesures per tal de garantir la viabilitat dels clubs, que es troben mancats d’ingressos ordinaris perquè no poden prestar serveis, amb la impossibilitat de cobrar quotes als associats però amb unes despeses fixes molt grans que posen en perill la seva salut econòmica. Pensin que hi ha clubs que han fet inversions molt grans en les seves instal·lacions i que ara han de tornar als bancs els diners que en el seu dia van demanar. Aquests plans, més enllà de tractar sobre mesures sanitàries, laborals i d’altra naturalesa, el que busquen és garantir la liquiditat d’aquestes entitats per garantir, hi insisteixo, la seva viabilitat. De fet, amb relació al Pla nacional, aquesta setmana tenim la tercera reunió, i en aquest cas ens reunirem amb els regidors d’esports de les capitals de comarca gironines.

Durant aquests dies, quines sensacions els transmeten les entitats esportives de la demarcació?
Abans de tot, tothom et transmet la seva preocupació des del punt de vista sanitari. La vida de les persones passa per davant de qualsevol altre bé jurídic a protegir. Ara bé, després hi ha les preocupacions que podem considerar comunes a tots els clubs, entre les quals podem destacar la represa, la suspensió o la finalització de les competicions en les quals es participa, o per exemple, com s’anirà produint el desconfinament, amb el seu timing, els requisits per a aquest, dubtes sobre l’assistència de públic als esdeveniments o amb relació a la represa de l’activitat ordinària del club o entitat… I, òbviament, també hi ha la problemàtica particular que afecta determinats clubs, que en aquest cas, donada la singularitat o diversitat de les situacions, s’ha de tractar de manera individualitzada.

Ara mateix, la preocupació és evident, però també s’ha d’agrair la perspectiva amb la qual els clubs han entomat la situació, posant en tot moment la salut de les persones com a objectiu prioritari.

Diuen que aquesta pandèmia ens canviarà. Creu que farà replantejar els models de gestió esportiva?
Sí, es llegeix i es parla que la pandèmia canviarà la manera de fer i viure de les persones. Ara, però, encara és massa recent per valorar si se’n poden extreure coses positives, però del que sí estic segur és que aquesta crisi haurà servit per créixer des del punt de vista personal i emocional, així com per recuperar antigues fórmules que ens dirigeixen cap a l’èxit, com ara la constància, la tenacitat o el treball en equip. Uns valors que durant aquestes setmanes hem vist en col·lectius com per exemple els sanitaris, i que són perfectament extrapolables a l’esport. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li