Investiguen si al gener ja hi va haver un brot en una escola

0
1065

Diversos professionals de la FundaciĂł Salut EmpordĂ  participen en nou estudis de recerca relacionats amb la Covid


Els professionals de la Fundació Salut Empordà (FSE) estan participant en nou estudis de recerca relacionats amb el coronavirus: dos són treballs impulsats des de l’entitat i en els altres set col·laboren amb altres centres, en alguns casos a proposta de societats científiques.

Un dels estudis propis està liderat per la metgessa pediatra Núria Roig i busca comprovar si el brot contagiós que es va produir a principis d’any entre alumnes i docents d’una escola rural de l’Alt Empordà va ser coronavirus o una simple grip. Segons fonts de l’entitat, «els resultats preliminars són molt interessants»: tot i que l’estudi serològic descarta que fos Covid, en alguns casos els afectats tenien símptomes que fins ara es consideraven clars d’aquesta malaltia, com la pèrdua del gust o l’olfacte. Això evidencia que el diagnòstic de certesa d’infecció per coronavirus encara és més complicat del que es pensava i farien falta tests per diferenciar-ho en tots els casos.

Paral·lelament, la FSE està duent a terme dos treballs conjunts amb els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE). Un és iniciativa de la infermera d’Urgències de l’hospital de Figueres Aurora Fontova per conèixer quina afectació ha tingut la Covid-19 en l’estat de salut actual dels professionals sanitaris que van patir la malaltia. I l’altre, encapçalat pel SSIBE, té com a objectiu conèixer la prevalença de la infecció per SARS-CoV-2 entre els treballadors d’ambdues institucions.

Un altre proposat per la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària és un assaig clínic estatal per valorar la utilitat de la hidroxicloroquina en la prevenció del coronavirus en els professionals exposats. I dues metgesses del servei de Neurologia de l’hospital de Figueres participen en dues recerques més: Olga Carmona, en com afecta la Covid als pacients amb esclerosis múltiple (promogut per l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida), i Cecile Van Eendenburg, en si el fet de tenir el virus empitjora el pronòstic de l’ictus isquèmic agut (Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau).

Els metges de malalties infeccioses Sònia Vega i Josep Cucurull col·laboren en dos estudis de la Fundación SEIMC-GESIDA: un de caràcter epidemiològic i un de comparatiu entre persones amb la infecció pel VIH i sense, respectivament. I el servei de Farmàcia de la FSE col·labora amb el Registro Español de Resultados de Farmacoterapia frente a Covid-19 (Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria) per saber l’efectivitat de la farmacoteràpia que s’ha fet servir en els tractaments dels casos d’infecció per coronavirus que han requerit ingrés hospitalari durant aquesta pandèmia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li