Helena Bagué: ‘S’ha capgirat absolutament tot, hem passat del cent al zero més absolut’

0
1417

A la companyia de concerts i espectacles familiars El Pot Petit se li han ha cancel·lat o ajornat més de 50 concerts des de l’inici de l’estat d’alarma. Cada dia continua el degoteig de cancel·lacions o canvis de data dels concerts previstos per a la gira d’un dels grups amb més èxit del panorama familiar. Helena Bagué, cofundadora del grup, ens explica com els afecta i com s’adapten a aquest nou escenari


En un comunicat conjunt amb grups com Ambauka, Dàmaris Gelabert o Els Atrapasomnis, afirmeu que us preocupa la falta de mesures concretes. Fins a quin punt?
Els grups perillem. La situació d’ara no és sostenible. Necessitem mesures concretes per saber realment a què ens podem acollir i fins a quan podem subsistir.

El Pot Petit es pot acabar?
Som dotze músics, alguns d’aquests, intermitents. Hi ha moltes realitats, i alguns no es poden acollir a cap mena d’ajuda. Nosaltres no podem treballar. Potser no ens quedarà més remei que buscar feines en altres sectors que sí que treballen.

Què n’opina, de les noves mesures del desconfinament per fases?
Aquestes condicions són totalment irreals, fictícies. Parla d’espais oberts, amb 400 persones amb dos metres de distància entre elles. Nosaltres hem estat fent hipòtesis i calculant. i per posar 400 persones en un lloc amb dos metres de distància i amb cadires, necessitaríem un camp i mig de futbol sala.

Guanyadors del Premi Enderrock pel millor disc per a públic familiar del 2019, vau estar col·laborant al Nepal amb una ONG. Aquest any pintava molt bé per vosaltres.
Sí, molt. Teníem l’any gairebé ple. Una gira molt bonica, i gairebé tancada fins a final d’any, per teatres, festes i festivals. Moltes de les actuacions en sales i teatres tenien les entrades exhaurides, havíem hagut d’obrir doble passada a gairebé tot arreu on estàvem programats. Com a grup, això és el millor que et pot passar. Teníem tots els caps de setmana plens de moltes actuacions. I s’ha capgirat absolutament tot: hem passat del cent al zero més absolut.

Ara per ara, els grups heu optat per fer actuacions en directe de forma gratuïta a través de les xarxes. Com és sostenible, això?
Se’ns va dir que eren catorze dies, i no costa gaire penjar contingut catorze dies per fer més amè aquest confinament. Penses que després tornaràs a la teva activitat normal, però quan veus que s’està allargant tot, i no hi ha solucions ni mesures concretes… No té sentit que oferim tot el que oferim de manera gratuïta perquè la situació és molt greu per tothom.

Quina solució hi veieu?
Ens estem plantejant monetitzar el contingut digital que podem oferir. És l’única manera de poder treure ingressos amb la nostra activitat. Com a societat no estem acostumats a haver de pagar pel contingut digital, però si les coses segueixen així, tots haurem de fer un altre plantejament. Tot i que tampoc creiem que hagin de ser les famílies les que ens sostinguin a tots els grups i al personal tècnic afectat.

Qui hauria de ser, doncs?
Està claríssim, el Departament de Cultura, el govern. Tinc la sensació que els que ens han d’ajudar no tenen ni idea de la realitat i del que està passant. Crec que hauria de ser gent que treballa en el sector l’encarregada de posar aquestes mesures. És cert que ja hi ha un col·lectiu que hi està treballant, com les associacions de grups de músics de Catalunya. Tot i això, les solucions s’han de coordinar des de dalt.

Com veieu la situació a curt i mitjà termini?
Tenim els ànims una mica afectats i estem pensant. La nostra feina realment no té sentit si no podem actuar en directe, que és el que ens agrada. El tema de les pantalles, està bé, però no volem que sigui la nostra forma de viure, de comunicar-nos amb la gent, ni generar aquest material únicament digital. No ens plantegem seguir només amb aquesta via, volem intentar ser una mica optimistes i pensar que la situació s’arreglarà, es reconduirà, i que podrem seguir fent actuacions en directe. Anem vivint al dia a dia. Adaptant-nos a la incertesa.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li