Habiliten tres centres per gestionar possibles aĂŻllaments de temporers

0
1189

Administracions i agricultors han preparat un pla d’acció territorial conjunt per a l’atenció sanitària dels jornalers


Armilles de colors per distingir grups, torns de treball amb entrades esgraonades, controls de temperatura diaris i mascaretes i gel hidroalcohòlic d’ús obligatori. Són els trets distintius d’una campanya de recollida de la fruita que probablement serà la més atípica de la història. Va començar el dilluns de la setmana passada amb la recollida de les varietats de poma més primerenques, com ara la Royal Gala, i s’allargarà fins el 15 de novembre.

Vista l’experiència d’altres territoris, la prioritat d’enguany és evitar que la Covid-19 es propagui entre els jornalers; i per aconseguir-ho, la Generalitat, les cooperatives i els empresaris, els consells comarcals de l’Alt i el Baix Empordà i els equips d’atenció primària de l’Escala, Roses, Castelló d’Empúries i Torroella de Montgrí han preparat un pla d’acció territorial per a l’atenció sanitària dels treballadors.

Des d’Unió de Pagesos llancen un missatge de tranquil·litat. El coordinador de la demarcació, l’armenterenc Narcís Poch, assegura que la recollida de la poma de l’Alt Empordà «no serà com a Lleida», ja que no hi haurà una arribada «massiva» de temporers estrangers. Una situació que confirma el secretari de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, el també altempordanès Venanci Grau. «Estem parlant que, en total, se situen entre uns 1.800 o 2.000» empleats, explica, tot matisant que el 60% ja treballen a les explotacions tot l’any. «I del 40% restant, la majoria són fixes discontinus; és a dir, gent que ja té la disciplina incorporada i que coneix quina poma ha de collir, guiant-se per aspectes com el calibre o la coloració», afegeix.

Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, corrobora que el pla dissenyat és una garantia per contenir un possible brot epidemiològic. El document marca una sèrie d’indicacions que cal seguir en cas d’indisposició o necessitat sanitària, i defineix els circuits que s’han habilitat, i com es coordinaran els serveis sanitaris, els serveis socials i els municipals.

En aquest sentit, s’han preparat tres dispositius –tots tres a l’Alt Empordà– per atendre els temporers en cas de necessitat. Es tracta de l’Espai-Trànsit, l’Espai-Refugi i l’Espai-Salut, que estaran gestionats per la Creu Roja a través d’un conveni amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

El primer, ubicat a l’hostal l’Esplai de Viladamat, acollirà persones que estiguin pendents de resultats de PCR i que no puguin fer un aïllament domiciliari (tant les que presenten símptomes com les que hagin tingut contacte directe amb algun infectat). Té 58 llits distribuïts en 28 habitacions. L’Espai-Refugi està ubicat a la casa de colònies Ca l’Oliver de Pontós i s’adreça a persones que han estat en contacte estret amb un positiu, però han donat negatiu a les proves PCR. Això no obstant, han de fer una quarantena de 14 dies, i no la poden fer al seu lloc de residència habitual. Pot acollir fins a 30 persones. I l’Espai-Salut, emplaçat a la casa de colònies La Perdiu de Cabanes, disposa de 20 places per acollir persones que tinguin la Covid-19 amb simptomatologia molt lleu o sense símptomes.

EL PROCEDIMENT. El pla preveu l’actuació si es detecta un sospitós de coronavirus. Si és un treballador fix, haurà d’anar al seu CAP de referència, on li faran una exploració i, si cal, una PCR; però sempre ho haurà de comunicar a l’empresa. Si és un temporer, s’activarà tot un circuit de seguretat.

En primer lloc, l’empresa haurà de contactar amb el responsable de temporers del seu CAP de referència (una figura que s’ha creat específicament per a l’ocasió). El centre sanitari expedirà un CIP provisional a l’afectat, el visitarà i, si cal, li farà la prova PCR. A partir d’aleshores, se li tramitarà la baixa laboral i el jornaler haurà de començar l’aïllament indicat pel professional sanitari. Si té una residència òptima on fer-lo, el podrà fer a casa. En cas negatiu, s’haurà d’instal·lar a l’Espai-Trànsit de Viladamat.

Si la PCR dona positiu i els serveis socials confirmen que no es pot garantir un aïllament al domicili habitual, l’afectat es traslladarà a l’Espai-Salut de Cabanes o, si necessita un seguiment mèdic (sense ingrés hospitalari), a l’Espai-Orpea de Girona, obert des del principi de la pandèmia.

Paral·lelament, un Gestor Covid començarà a fer un seguiment dels seus contactes més estrets per fer-los una PCR i aïllar-los durant 14 dies. Aquest aïllament també es podrà fer al domicili, si hi ha les condicions necessàries, o a l’Espai-Refugi de Pontós.

Si la PCR surt negativa i no hi ha sospites clíniques, el treballador es podrà reincorporar a la seva rutina. Mentre que si hi ha sospites clíniques, s’haurà de quedar a l’Espai-Trànsit a l’espera de noves proves. A més, si es detectessin tres o més treballadors positius en una mateixa plantació, des de Salut es proposarà fer PCR massives a tots els treballadors de manera preventiva.

NORMES. D’altra banda, el pla també fixa tot un seguit de mesures que han d’aplicar les empreses i cooperatives. A nivell organitzatiu, per exemple, han de dividir els temporers en grups de treball estancs que tinguin una zona de treball delimitada i uns estris per fer servir (prioritzant els d’ús individual). Cada colla tindrà un responsable que haurà de tenir-ne identificats tots els membres, vetllar perquè compleixin les normes i, sí algú té símptomes compatibles amb la Covid, activar tot el circuit prèviament esmentat.

També s’estableixen mesures preventives, com ara la necessitat de prendre la temperatura a tothom almenys al començament i al final de la jornada laboral, i utilitzar mascaretes i guants sempre que la feina ho permeti. I defineix com han de ser els trasllats fins a les plantacions, així com la intervenció dels transportistes i de les persones que les visiten (que s’han de reduir al màxim).

Per garantir que tot això funcioni, s’ha constituït una comissió de seguiment que es reuneix periòdicament per videoconferència i inclou representants de totes les administracions implicades. També s’ha creat una comissió operativa, més reduïda, que s’encarregarà del seguiment logístic. A més a més, la implantació del Pla ha anat acompanyada d’una formació a totes les persones amb algun tipus de responsabilitat a les empreses, i una tasca informativa (amb la participació de mediadors interculturals) per garantir que el personal coneix la malaltia i com actuar en cas d’incidència.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li