Grau d’excel·lència per a més de 100 vins de la DO Empordà

0
553

Per quarta vegada, a més, un vi de l’Empordà entra a l’exclusiva llista de vins excepcionals (entre 95 i 100 punts)


Més d’un centenar de vins de la DO Empordà han aconseguit la qualificació «excel·lent» a la Guia Peñín 2021. Per segon cop consecutiu, la denominació d’origen empordanesa ha superat els cent vins amb aquesta qualificació (entre 90 i 94 punts) en la darrera edició de la prestigiosa publicació.

Per quarta vegada, a més, un vi de l’Empordà entra a l’exclusiva llista de vins excepcionals (entre 95 i 100 punts). Els vins excel·lents s’han triplicat en els últims deu anys: han passat dels 31 aconseguits el 2012 als 104 de l’edició del 2021. Entre els vins millor valorats hi ha els monovarietals i els elaborats amb les varietats tradicionals de la denominació: la garnatxa i la carinyena.

En xifres, hi ha quatre vins que han aconseguit 94 punts: dos del celler Perelada (el negreFinca Garbet 2016 i el dolç Perelada Garnatxa de l’Empordà 12 anys Dolç Natural 2006 Solera), un del celler Espelt (el vi negre Les Elies 2018) i un vi dolç del Celler Gerisena (Somnis de Gerisena Sol i Serena).

Un total de tretze vins han rebut una puntuació de 93 punts, 23 vins aconsegueixen 92 punts, 29 assoleixen una nota de 91 punts, i 34 reben una qualificació de 90 punts. De la resta de vins puntuats, la pràctica totalitat reben la qualificació de molt bons (entre 85 a 89 punts). En total, els tastadors de la guia han valorat 226 vins empordanesos, un 46% dels quals han obtingut l’excel·lent.

Els vins negres empordanesos, els més majoritaris a la denominació, acaparen la majoria d’excel·lents a la guia, amb el 49% del total. Els segueixen els vins blancs, amb un 32,6%; els dolços, amb un 14,4%, mentre que els rosats i els escumosos concentren el 2% i el 0,9%, respectivament.

Un any més, el celler que aconsegueix més excel·lents és Perelada, amb quinze vins puntuats amb aquesta nota, seguit del celler Cooperatiu Espolla amb deu; Mas Llunes i Vinyes d’Olivardots amb nou; Vinyes dels Aspres amb vuit; Espelt amb set; Mas Oller amb sis; i Gerisena, Martí Fabra i Arché Pagès, amb cinc.

Les valoracions de la Guia Peñín es fan sobre 26 cellers de la DO, 23 dels quals obtenen bons resultats. En els darrers anys la millora dels vins de la denominació ha estat evident i avalada per les ampolles comercialitzades: dos milions el 2006 i sis milions el 2019.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li