Figueres té la situació «controlada» tot i els 6 brots de Covid que afecten 90 persones

0
1273

L’alcaldessa, Agnès Lladó, fa una crida a la tranquil·litat i apel·la els joves perquè compleixin les mesures de protecció


Figueres i Vilafant estan sotmeses des d’aquest cap de setmana a noves restriccions pel rebrot de la Covid-19. Les mesures preses pel Procicat de la Generalitat ja van quedar ratificades judicialment el mateix diumenge a la tarda. Dos dies abans, i preveient la situació, el Govern de Figueres va començar a aplicar les restriccions. Divendres es precintaven els parcs infantils i es començava a multar a tothom que anés sense mascareta. S’exigeix també, entre altres mesures, portar el tapaboques a les terrasses dels bars i restaurants.

6 BROTS. L’alcaldessa, Agnès Lladó, va comparèixer ahir dilluns per donar un missatge de tranquil·litat. Va assegurar que «la situació sanitària està controlada» i va afegir que «estem més que preparats». Lladó va informar que les persones ingressades a l’hospital de Figueres per coronavirus eren 5 i tots aquests afectats estan en situació lleu. També va explicar que a la ciutat hi ha 6 brots (es considera brot quan afecta un mínim de tres persones del mateix nucli). Del total de focus, 4 han tingut origen en l’àmbit familiar i 2 en el laboral. La suma d’afectats per Covid-19 arran dels sis brots és de 90 persones.

Lladó va dir que «no hi ha motius per generar alarmisme però s’han d’adoptar mesures per evitar que els brots vagin a més». En aquest sentit, l’alcaldessa insta els ciutadans a reduir els contactes socials: «Sabem que és estiu i que tothom té ganes de fer sopars amb amics, festes d’aniversari o reunions familiars, però hem de demanar que es redueixin». Amb tot això també va fer una crida als joves. La major part d’aquesta població de 19 a 40 anys és asimptomàtica i la possibilitat de contagis molt àmplia si no es compleixen les mesures. Per això Lladó deia que «no volem criminalitzar la gent jove, tots hem estat joves i tots hem volgut gaudir de l’estiu i sortir de festa, però necessitem que compleixin les mesures de protecció perquè són grans transmissors». Sobre aquesta qüestió, el segon tinent d’alcalde i regidor de Serveis Socials, Jesús Quiroga, va reblar el clau demanant als joves que «pensin en els seus pares i avis per entendre la dimensió de la tragèdia que podria implicar saltar-se les restriccions».

GERRO D’AIGUA FREDA. L’alcaldessa insisteix en les mesures preses a la ciutat abans que el Procicat ampliés les restriccions. Per això creu que s’ha arribat a temps i s’han aplicat tan bon punt es va detectar que se superava el llindar dels 50 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants. Es confia, per tant, que això es tradueixi en un control més ràpid de la situació. Malgrat tot, les restriccions han estat «un gerro d’aigua freda» per a la ciutadania i per al comerç, que esperaven amb ganes l’estiu per poder remuntar les pèrdues dels mesos del confinament. Tot i això, el Govern de Figueres no renuncia a la campanya de reactivació econòmica que tenia dissenyada per a la fi del confinament un cop superat el rebrot actual. Lladó confia que amb les mesures d’ara es puguin evitar d’altres més restrictives com ara un tancament perimetral. Amb tot, va assegurar que els visitants poden continuar venint a Figueres perquè és «una ciutat segura, on trobaran els museus oberts i el centre comercial». A més, insistia: «El rebrot s’ha donat per contactes familiars i no pel comerç».

76 MULTES. El vicealcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas, va explicar com s’han intensificat els controls de la Guàrdia Urbana amb la nova situació. Això s’ha fet en dos àmbits: un ha estat el d’assegurar que tothom porta la mascareta obligatòria també a les terrasses de bars i restaurants quan no s’està consumint, i l’altre en l’oci nocturn, que està prohibit. Només amb tres dies s’han posat 76 multes de 100 euros per no portar la mascareta. El primer dia se’n van tramitar 25.

LES RESTRICCIONS. Vilafant s’inclou en les mesures del Procicat però no pels positius de casos de coronavirus (42 acumulats), sinó per la situació adjacent amb Figueres. Durant 15 dies en els dos nuclis es prohibeixen les trobades de més de 10 persones en tots els àmbits; la celebració de casaments i cerimònies fúnebres; les visites a residències de gent gran; l’obertura de teatres, cinemes i locals d’oci nocturn; esdeveniments esportius i obertura de gimnasos i l’ús dels parcs infantils. Sí que es mantenen els casals d’estiu i les colònies i es permet l’obertura de museus i biblioteques. Els bars i restaurants tornes al 50% de l’aforament, sense consum a barra, i les taules a les terrasses han d’estar separades 2 metres entre elles. Els locals comercials han de controlar estrictament l’aforament i incrementar les mesures d’higiene. A part de tot això, es recomana no sortir de casa si no és imprescindible i que la mobilitat quedi reduïda a motius laborals, compra de productes de primera necessitat o per assistència sanitària.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li