Figueres s’integra al nou observatori de renovació urbana de la demarcació

0
1543

El primer encàrrec que li farà l’Ajuntament és que analitzi les necessitats de renovació de tots els barris de la ciutat


 

Front comú del sector de la construcció, la universitat i els ajuntaments de Girona, Figueres i Olot. Després de dos anys de feina interna, la Taula de la Construcció de Girona (formada pels arquitectes, els aparelladors i els promotors) ha liderat la constitució de l’Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana de les Comarques de Girona. Un organisme que neix sota la premissa de repensar, actualitzar i millorar les ciutats, i al qual també s’han integrat la Universitat de Girona -que hi aporta la part acadèmica- i els ajuntaments de Girona, Figueres i Olot.

El president del Col·legi d’Arquitectes, Narcís Reverendo, explica que el nou observatori parteix de tres premisses. La primera, el paper que la construcció i l’edificació han de tenir en la lluita contra el canvi climàtic, amb habitatges més sostenibles. La segona, que al sector encara li queda «camp per córrer» per recuperar-se de la sotragada de la crisi econòmica. I la tercera, la certesa que en els propers 30 anys les ciutats «no s’hauran d’ampliar, sinó renovar».

Per això, el nou observatori vol posar l’accent en la rehabilitació i la renovació urbanes enteses en el sentit més ampli: des de petites millores a habitatges (per exemple, amb eficiència energètica) fins a reformes d’espais públics. I sobretot, subratlla Reverendo, vol defugir la idea que només cal rehabilitar i renovar els centres històrics.

«L’observatori no es fixa només en aquestes zones; els dèficits urbans, amb la normativa d’ara i les exigències internacionals de baix consum energètic i sostenible, evidentment també afecten els barris de fa vint o trenta anys», concreta Reverendo. Per això, el president dels arquitectes subratlla que els temes que haurà d’abordar l’observatori són molts, però que l’objectiu final que els guia és «millorar les condicions de vida de les persones».

FUSIÓ PUBLICOPRIVADA. El nou observatori vol servir de guia als ajuntaments a l’hora d’impulsar renovacions urbanes. Però també vol atraure empreses i privats per «tornar a posar en joc» aquells edificis en desús o impulsar millores en altres que fa temps que estan construïts. «Avui dia es fa molt poca obra nova, però encara es rehabilita menys; i nosaltres volem incidir en què cal renovar, perquè també és una de les vies per remuntar el sector», concreta el president dels arquitectes.

PRIMERS ENCÀRRECS. Durant la presentació de l’organisme, que es va fer dimarts a Girona, les alcaldesses de Girona i Figueres i l’alcalde d’Olot van aplaudir la iniciativa. Durant la seva intervenció, la figuerenca Marta Felip va destacar que l’observatori neix «fruit d’una reflexió profunda». I va avançar que el primer encàrrec que li farà l’Ajuntament de Figueres serà que analitzi les necessitats de renovació dels barris a la ciutat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li