Esther Celda: ‘El suport de les famílies ha estat, davant d’unes mesures tan dures, excel·lent’

0
1363

És la cap de servei del CSS Bernat Jaume, de la Fundació Salut Empordà. Aquest és un centre de la ciutat de Figueres que atén persones malaltes d’edat avançada i amb presència de síndromes geriàtriques o amb trastorns cognitius, entre altres. La doctora Celda ens explica com s’estan vivint aquests dies al centre, com s’han adaptat les famílies a la situació i quines mesures s’han pres


Com a cap de servei del CSS Bernat Jaume, com definiria la situació d’aquests dies de Covid-19 a l’equipament figuerenc?
A hores d’ara amb tranquil·litat i en alerta màxima, perquè sabem que aquest virus afecta i afectarà molta gent. El que hem de fer és protegir els pacients i els professionals i estar preparats per abordar els casos que es presentin amb professionalitat i serenor. Els equips sanitaris del centre estan preparats i motivats per tirar endavant. Personalment estic molt orgullosa de les persones, de tots els nivells, amb les quals treballo cada dia.

Com ho estan vivint els usuaris i les usuàries de l’equipament? Entenc que la situació es complica quan majoritàriament són persones malaltes amb patologies i/o amb capacitats especials.
Els usuaris viuen la situació amb molta serenitat. Han entès la situació perfectament i accepten les mesures amb tranquil·litat. En relació amb les persones afectades amb deteriorament cognitiu, els professionals som els que hem d’utilitzar tots els nostres coneixements per protegir-los, perquè són els més vulnerables.

Hi ha suficients professionals, als equipaments de la Fundació Salut Empordà, per encarar la pandèmia del virus Covid-19?
Ara com ara sí. Hem organitzat els serveis en diferents torns per protegir els professionals i evitar el contagi d’equips sencers. Però quan s’expandeixi la pandèmia del coronavirus, serà inevitable que afecti professionals, la qual cosa farà disminuir la quantitat de personal disponible. Això, sumat al fet que s’incrementarà molt la demanda, pot comportar dificultats en el dia a dia. Ja s’està produint en altres centres sanitaris i estem preparats perquè passi aquí també.

Al país en general manca material com ara equips de protecció individual.

Aquí han tingut algun problema pel que fa al material sanitari?
El Departament de Salut ha creat una central de compres per garantir l’abastiment als centres hospitalaris. Algunes comandes ja han arribat i altres no. Però per sort, de moment nosaltres disposem del material necessari i també estem rebent moltes donacions.

Tenim clar que la població més vulnerable a la Covid-19 és la població envellida. Com s’està gestionant el Bernat Jaume i quants malalts hi ha el dia d’avui?
En un primer moment, i fa algunes setmanes d’això, vam potenciar les altes a domicili i vam disminuir els ingressos que no fossin imprescindibles. Això va permetre que el nombre de pacients a les unitats fos menor, i reduir la proximitat física de les persones i el risc. Posteriorment, hem evitat la convivència en sales comunes i finalment hem demanat que cap familiar o referent no entrés al centre excepte amb autorització expressa, com en el cas de persones en situació de final de vida, a la unitat de cures pal·liatives. Hem habilitat canals de comunicació família-usuari i família-professionals. I el que vull remarcar és que les famílies han entès perfectament les mesures. El suport de les famílies ha estat, davant d’unes mesures tan dures, absolutament excel·lent.

I pel que fa a la gestió del centre sanitari alt-empordanès, quins canvis d’última hora hi ha hagut a causa del virus?
La gestió de l’equipament s’està fent en consonància amb tots els equipaments de la Fundació Salut Empordà. No estem sols. El que sí que us podem dir és que els responsables estem disponibles les 24 hores del dia per als pacients, les famílies i els professionals.

A l’Alt Empordà hi ha aproximadament 25.800 persones de més de 65 anys. Basant-nos en aquestes dades, hi ha molta gent que està sola. Què recomanen com a especialistes per omplir hores al llarg del dia?
La gent gran s’ha de quedar a cas sí o sí. Jo donaria tres recomanacions: la primera, cuida’t; l’autocura diària (higiene i alimentació). La segona, mou-te. I per acabar, relaciona’t. L’aïllament físic és molt dur. Cal mantenir els contactes a través del telèfon o d’internet. Alguns dels nostres pacients fan contacte amb la família per videotrucada.

I durant la quarantena, quins exercicis recomana per fer a casa i així mantenir-se en bona forma, doctora?
També faig tres recomanacions. Primer de tot hi ha les tasques de la llar, que segons les possibilitats de cada persona pot escombrar, rentar plats o treure la pols, entre altres. També es poden fer exercicis cardiovasculars, com ara caminar pel passadís o al voltant d’una sala diversos cops al dia (amb un bon calçat tancat). I finalment cal mobilitzar les articulacions asseguts en una cadira: estirar els braços, moure els canells, flexionar els genolls i fer rotacions de turmells.

Per aquests dies de confinament aconsellaria alguna alimentació específica?
Variada, com sempre, per garantir l’aportació de tots els nutrients. Cal vigilar les quantitats i no incrementar el nombre d’àpats. Si estem a casa, ens movem menys, per tant, potser ens avorrim i tendim a menjar més i més sovint. També podem aprofitar aquests dies per beure més aigua.

Si una persona gran de la comarca té algun dels símptomes de la malaltia Covid-19 ha de seguir els mateixos protocols que tothom, com trucar al 061? O pel que fa a l’Alt Empordà hi ha alguna altra via?
Exactament igual que tothom. El 061 està fent una actuació molt bona. Ells fan les recomanacions oportunes segons els recursos de cada territori.

Com a professional del món sanitari, creu que les mesures aplicades pel Govern espanyol són les adequades?
Les mesures del Govern són a escala global, poblacional. És una tasca que no envejo. És complexa perquè no estan en la realitat immediata. Pertoca a cada territori i cada centre sanitari l’aplicació pràctica i específica. Com a professional demano que un cop posades en marxa aquestes mesures, s’escolti els professionals que estan al capdavant de la situació per adoptar els canvis oportuns si cal i treballar tots en el mateix objectiu. Corregir és de savis.

Un fet que va cridar l’atenció va ser que primer van tancar les escoles però les residències de gent gran van fer-ho al cap de pocs dies. Creu que es va seguir bé el protocol?
El tancament d’una escola implica que l’edifici es queda buit i els nens van a casa. Però cal tenir clar que el tancament d’una residència vol dir que les persones queden confinades a dins. El confinament no és un protocol, és una mesura. Confinar i aïllar vol dir garantir les mesures de protecció a l’interior. Això no és tan fàcil ni tan immediat si es vol garantir la seguretat.

Per acabar, com hem de protegir el gruix de població més vulnerable?
Una bona part de la població s’infectarà. Ho passarem en molts casos de manera lleu. La nostra gent gran, però, especialment amb malalties cròniques, ho poden patir de manera molt greu. A més, ens fa por perdre part del benestar que hem assolit els darrers anys. El veiem perillar.

Quin missatge li agradaria llançar a la població?
Jo voldria dir que els nostres grans mereixen que els retornem tota la cura, tota l’atenció i tot el respecte en forma de les mesures tan dures que estem adoptant. Perquè una gran part d’aquest benestar que ara tenim l’han construït ells. És de justícia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li