Entre tots, sempre endavant

0
1223

Des de l’inici de la crisi sanitària ens han obsessionat dues qüestions: la primera, les persones i la seva salut, seguretat i benestar; la segona, el funcionament de l’Administració i l’endemà de la pandèmia. Avui us escric sobre la primera, i la setmana entrant ho faré sobre la segona.

Des de l’inici de la crisi hem aplicat rigorosament les disposicions legals, des de les inicials del Departament de Salut que establien la no concentració de més de 1.000 persones en espais públics fins a arribar al Reial decret 463/2020, que declara l’estat d’alarma, i els posteriors reials decrets llei, que el desenvolupen i adapten el dia a dia a la canviant situació. Ho hem fet amb consciència quasi militar: quan hi ha situacions com aquesta cal que funcionem tots molt organitzadament. Potser en alguna cosa no hi estàvem d’acord, però entenem vital la unitat d’acció davant d’un enemic tan cruel.

L’Ajuntament de Figueres ha estat exemple d’organització de recursos humans a comarques gironines amb una impagable implicació dels seus treballadors, que han estat elogiats per les principals organitzacions sindicals. Hem tancat edificis municipals sense que el servei se n’hagi ressentit, hem posat en marxa el teletreball d’una forma exitosa, i tot això fet en el marc d’un impecable rigor jurídic i l’eficiència del departament de recursos humans. Hem solucionat imprevistos d’altres administracions, com el repartiment de 1.310 targetes moneder a la mainada que gaudia de beca menjador, que hem pogut repartir casa per casa gràcies als conserges que s’han presentat voluntaris.

Els serveis essencials, la Guàrdia Urbana i els Serveis Socials, estan treballant a ple rendiment, en el primer cas garantint totes les urgències i complint la seva obligació d’informació global, i per tant seguint els criteris del Ministeri de l’Interior, i d’altra banda, garantint la nostra seguretat i el compliment de les ordres de confinament amb més de 500 denúncies i diversos detinguts. Sempre amb la màxima implicació dels agents i els comandaments per aconseguir un temps de resposta de 4 minuts després d’una trucada. L’altre servei essencial, els Serveis Socials, estan treballant per cobrir les necessitats de les persones més vulnerables i d’aquelles que no ho són tant, però que necessiten un cop de mà. Tot plegat amb una organització impecable, tant tècnica com política, que ha portat a l’habilitació d’un espai d’acollida al pavelló Rafel Mora i un excel·lent funcionament del menjador social i dels pisos i espais d’acollida.

L’empresa municipal Fisersa, amb la seva direcció i treballadors, és a ple rendiment per continuar garantint el subministrament d’aigua, el transport i els projectes d’obra que té en marxa; en aquest cas també s’ha aconseguit una brillant posada en marxa del teletreball i s’ha pogut celebrar el primer Consell d’Administració telemàtic de la seva història, on vam aprovar la formulació dels comptes anuals, amb un benefici de 153.000 euros. D’altra banda, l’empresa mixta Fisersa Ecoserveis ha organitzat la neteja i la desinfecció, responent a les necessitats de la ciutat i amb una dedicació excel·lent dels seus treballadors i directius.

En la mesura de les nostres possibilitats estem al costat dels ciutadans amb l’aprovació de mesures fiscals adients a la situació: hem suspès el cobrament del primer termini de l’IBI i d’altres com l’IVTM, les taxes per ocupació de terrasses (d’altra banda, una pura obvietat), el cobrament de les zones blaves i verdes (una altra obvietat) i també el cobrament de les llars d’infants. Mentre el virus ha avançat hem anat prenent decisions com la suspensió de les fires i del Festival Còmic i altres activitats preparades des de la casa gran i des de les entitats cíviques i socials. I no em vull deixar un altre exemple del qual hem d’aprendre: la solidaritat de persones, empreses, comunitats religioses i partits polítics que han fet donatius econòmics i de material molt importants a l’hospital de Figueres. Ara es faria llarg relacionar-los però ho farem públic amb un gran agraïment; tampoc no em vull deixar els voluntaris que han complementat les necessitats de l’Ajuntament en el repartiment de material, i encara menys els membres de cos de Protecció Civil.

De debò, tota aquesta tasca hauria estat impossible sense disciplina i rigor i sense la implicació del comitè de Crisi de l’Ajuntament i el personal funcionari de totes les àrees i els seus regidors, que han estat al peu del canó; com també hi han estat els grups de l’oposició, que en tot moment s’han posat a disposició i han deixat de banda la crítica fàcil als errors que, segur, també s’han comès.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li