El turó enfila el camí del retorn

0
1267

Aquest és l’objectiu del TuroCat, un nou projecte impulsat pels governs català i espanyol, el Zoo de Barcelona i l’ONG Trenca


Triplicar la població del turó europeu a l’Empordà i conservar els exemplars del Ripollès. Aquest és l’objectiu del TuroCat, un nou projecte impulsat pels governs català i espanyol, el Zoo de Barcelona i l’ONG Trenca. La iniciativa s’ha posat en marxa després d’un estudi liderat per l’investigador Salvador Salvador durant els últims 5 anys per localitzar i caracteritzar ecològicament les poblacions romanents a Catalunya, on la situació d’aquest carnívor és «crítica». Només en queden entre 100 i 300 exemplars repartits entre l’Empordà, el Ripollès i el nord de la demarcació de Barcelona.

Entre les seves principals amenaces hi ha la desaparició de paisatges agrícoles tradicionals, un hàbitat propici on actua com a aliat dels agricultors, atès que controla de manera natural les plagues de rosegadors i conills. També l’amenacen els atropellaments, i la proliferació d’espècies invasores competidores, com el visó americà. Per això durant el 2019 ja es van destinar 60.000 euros a intentar mitigar tots aquests factors, i també a potenciar-ne la cria en captivitat.

Aquest 2020 es preveu capturar 200 visons americans a les conques de la Muga, el Fluvià i el Ter. També es repoblarà amb conill de bosc al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. S’han identificat espais per reconnectar els nuclis dispersos de turó a l’Empordà, i es faran 21 actuacions concretes per disminuir la mortaldat a les carreteres de la comarca. I fins al 2022 es treballarà en la recuperació del paisatge agrícola i es reintroduiran exemplars en àrees d’interconnexió.

El grup treballarà per alliberar turons europeus procedents de zones de la península Ibèrica on encara són abundants. Ja s’han identificat les millors poblacions donants i s’han iniciat les converses entre administracions per fer possible la captura, el transport i l’alliberament d’individus, que es preveu dur a terme durant els anys 2020 i 2021. I també s’han identificat els punts de l’Alt i el Baix Empordà on s’instal·laran gàbies de prealliberament i on es podrien alliberar directament els exemplars.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li