El Sant Jordi d’estiu, sota mínims

0
849

Els nous rebrots en el territori fan que cada municipi enfoqui diferent la celebraciĂł del Dia del Llibre i la Rosa


Un any enrere establir una relació entre el 23 de juliol i Sant Jordi era, si no impossible, realment complicat. A mitjan abril la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya va anunciar l’ajornament de Sant Jordi i va establir una nova data, el 23 de juliol. Després de la gran aturada, i de la recuperació pas a pas de les activitats culturals i d’oci, semblava viable poder gaudir d’una jornada en què la rosa i el llibre fossin els autèntics protagonistes.

La setmana passada a l’HORA NOVA vam fer ressò del comunicat de les llibreries de Figueres en què apuntaven que no muntarien parades el Dia de la Fira del Llibre i la Rosa, ja que no ho veien «ètic ni segur». Tot just fa quatre dies, des de la Cambra del Llibre de Catalunya i del Gremi de Floristes, instaven els municipis «a celebrar-ho d’acord amb la situació sanitària de cadascun».

Figueres ha anunciat que suspèn tots els actes previstos pel dia 23 de juliol. En canvi, altres municipis de la comarca han adaptat (i estan adaptant) els actes a la situació sanitària actual.

ACTES REDUÏTS. A l’Escala han preparat un acte «senzill, per evitar aglomeracions», indiquen des del consistori. Per això, instal·laran només tres punts a la plaça de la Sardana: un estant de la llibreria Vitel·la, una parada de la floristeria Mar-Flor, i un altre per a l’il·lustrador Carles Roman. A més, el municipi també ha organitzat un recital poètic amb el nom «Sagarra cos a cos», a càrrec dels membres del Grup Lai: Baltasar Fonts, Perepau Ximenis i Sara Parés. L’acte se celebrarà a les 20 h a la plaça Víctor Català, i per poder-hi accedir cal reservar una de les 130 localitats disponibles, a l’Oficina d’Informació i Turisme.

A Llançà tenen una situació semblant. De moment hi ha una floristeria que ha confirmat que col·locarà parada, i de les tres llibreries només n’hi ha una que s’avingui a muntar. Des del Museu de l’Aquarel·la del municipi s’ha programat, a les 18 h, una visita guiada pel museu, i un posterior taller de pintura a càrrec de l’artista Laia Bedós. A més a més, aprofitant aquest format íntim, a les set de la tarda es muntarà un recital de poemes on també hi haurà un micro obert, perquè hi pugui participar tothom qui vulgui.

Al municipi de Portbou també han optat per fer una celebració en petit comitè. De les 11 a les 13 h i de les 17 a les 19 h de dijous, dia 23, els jardins del Cafè del centre cívic seran l’escenari on s’hi podran trobar els nous llibres dels autors locals i les roses. A més, també hi haurà disponible una part del fons literari de la biblioteca del municipi, a preus molt assequibles.

ANUL·LACIONS. Igual que Figueres, altres municipis han decidit no celebrar cap acte aquest dijous. Des de Castelló d’Empúries han decidit deixar-ho definitivament per l’any vinent. Tot i això, no descarten una possible trobada entre entitats per aquesta setmana, ja que es vol fer una reunió que pugui servir com a tancament de curs.

De fet, algun dels actes previs ja s’han vist afectats per les limitacions de mobilitat. La llibreria Vitel·la de l’Escala ja va haver de suspendre la presentació del llibre El poder transformador de la lectura, de Laura Borràs, a causa de les restriccions indicades pel Govern, que demanava evitar els desplaçaments fora de Barcelona.

Alguns municipis com el Port de la Selva han tirat pel dret, i han emès un ban municipal anunciant la cancel·lació directa de totes les activitats culturals.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li