El projecte Ksameu de Figueres adapta els espais i acull 70 joves

0
548

La Fundació Escola Sant Vicenç de Paül ha implementat un protocol de seguretat


Cinquanta-cinc noies i nois de cinquè de primària a quart d’ESO han començat les activitats d’estiu del projecte socioeducatiu Ksameu. A través d’aquest aprenentatge en un ambient distès i utilitzant el joc, la Fundació Escola Sant Vicenç de Paül continua donant suport a tots els alumnes amb els quals ha col·laborat durant el curs escolar.

Aquest gruix d’alumnes està format «majoritariament pels mateixos joves amb qui hem estat treballant durant el curs escolar i que vam atendre durant el confinament», detalla Maria Solés, directora de Ksameu. Als 55 nois i noies, s’hi han de sumar 15 joves més que estan fent el curs de premonitors.

Durant aquests mesos de confinament, la seu situada a la plaça Sant Vicenç de PaĂĽl de Figueres s’ha adequat per permetre el desenvolupament de les activitats d’una manera segura. «Ho tenim tot senyalitzat. El risc hi Ă©s sempre, però almenys el minimitzem al mĂ xim», explica SolĂ©s. La directora creu que «és molt important obrir les activitats: els joves han de poder de sortir de casa seva, riure, jugar… ho necessiten».

SEGURETAT PER ENTRAR I SORTIR. Durant els darrers mesos l’organització ha estat adequant i optimitzant el nombre d’espais disponibles. L’entrada al recinte es fa per entrades diferenciades i amb intervals de 30 minuts entre cadascuna de les tres tongades d’alumnes. En el moment d’entrar es fa un control de la temperatura, i en cas de tenir algun cas sospitós de Covid-19 se n’evitarà l’entrada. Una vegada accedeixen al centre demanen que els joves guardin la seva mascareta a la motxilla, i se’ls entrega una mascareta des del centre. Aquest mitjà de protecció s’esterilitza cada dia.

PERSONAL I ESPAIS. Els treballadors educatius han fet un curs on han après els protocols necessaris per a les múltiples activitats programades. Els nens i les nenes s’han dividit en grups reduïts de convivència formats per un màxim de 5 per a tasques d’estudi i de 10 durant les activitats de lleure. A més a més, cada vegada que un grup realitza un canvi d’activitat fa una aturada obligatòria perquè els infants es puguin rentar les mans.

Cada espai de l’edifici té indicada la seva capacitat d’aforament, determinada per atorgar a cada persona un espai de 3 m2. A més, cada zona disposa del seu propi material de neteja i desinfecció.

L’organització també ha destinat dos espais d’estada per si es troba una persona sospitosa de tenir la Covid-19. D’aquesta manera es volen minimitzar els riscos de contagi, mentre se segueixen els protocols sanitaris.

LES SORTIDES. Cada setmana Ksameu lloga un autobĂşs i porta els nois i noies a la platja. «Volem que aquest sigui un estiu que recordin molt positivament». Dins del vehicle Ă©s obligat anar amb mascareta. Quan s’arriba a la costa, les activitats es fan amb els mateixos grups de convivència. Si tot va com estĂ  previst, la primera setmana d’agost el grup marxarĂ  de colònies als Horts de Santa Pau, a la Garrotxa.

COMPROMÍS. Ksameu és una proposta socioeducativa per a infants, adolescents i joves que es desenvolupa a la ciutat de Figueres. Té com a objectius prioritaris acollir i acompanyar infants, adolescents i joves en el seu propi itinerari personal, posant esforç de manera especial en l’educació de la responsabilitat i el compromís a través d’una metodologia de contracte, fonamentada en l’intercanvi de drets i deures, per potenciar persones preparades per formar part d’una ciutadania activa.

Durant l’estat d’alarma i de confinament, el projecte Ksameu per a secundària i Atrapa-somnis per a primària han continuat acompanyant els joves, alguns d’ells procedents de famílies en situació de vulnerabilitat. Es va organitzar un dispositiu de seguiment de totes les famílies usuàries del servei posant-se en contacte amb tots els joves i les seves famílies, per interessar-se pel seu estat i conèixer com estaven vivint el confinament.

Durant aquest perĂ­ode han ajudat en la gestiĂł de documents o fins i tot en la intermediaciĂł amb les administracions, tramitant la documentaciĂł de la renda garantida o la inscripciĂł escolar.

Els educadors també han donat diàriament suport en tasques de l’escola, i alhora els proporcionaven recursos i materials perquè es poguessin connectar telemàticament. Fins a 62 portàtils i ordinadors de sobretaula s’han cedit a les famílies durant aquest període de confinament.

SETEMBRE. La idea del projecte Ksameu per al proper curs és continuar amb el centre obert a les tardes. Però a més s’han ofert els matins: «Tant al Departament d’Educació com a l’Ajuntament de Figueres, per si necessiten el nostre espai», explica Solés. Són 1.300 metres d’edifici amb 70 ordinadors amb connexió a internet que estarien disponibles pel que calgués. Toca esperar; per ara, encara s’està fent el pla educatiu des de cada escola i institut.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li