El MUME estrena ‘Espais d’excepció’

0
1894

Eduardo Gómez exposa una nova obra de ‘Genocide Project’ que convida l’espectador a reflexionar utilitzant imatges recollides de la dictadura xilena


 

Des del dissabte 7 de setembre el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera (MUME) recull en quatre espais l’exposició «Genocide Project. Espais d’excepció», d’Eduardo Gómez Ballesteros. Una exposició que mostra el genocidi que va succeir entre el 1973 i el 1990 a la dictadura militar establerta a Xile, on l’artista ha dissenyat les peces a partir de la documentació obtinguda a través d’imatges d’arxiu, i amb imatges fetes en l’actualitat. L’artista ha estructurat l’exposició per mitjà d’un recorregut en quatre zones, on el visitant entra a la sala principal després de visualitzar dos espais de videoart que el preparen pel que ve a continuació. A la sala principal hi trobem un contrast entre el blanc i el negre. L’artista ha dissenyat una estructura mòbil, en què es convida l’espectador a trepitjar els mateixos terres on es van perpetrar els crims més horribles. Eduardo Gómez és capaç d’aconseguir un impacte en l’espectador, i el fa reflexionar a través d’unes imatges tan comunes i alhora tan explícites d’un espai testimoni d’horrors. A les parets de l’espai s’hi troben imatges de desapareguts, torturadors, feminicidi i fotografies de gent aparentment normal, capaç de fer completes atrocitats. Segons les paraules de l’autor, «“Genocide Project” no busca justícia, vol donar una microexperiència. Planteja preguntes i no dona respostes».

Goméz és doctor en Belles Arts, llicenciat en Psicologia i un artista plàstic que ha exposat arreu del món. Tot i això, considera el MUME un «paradís», i en destaca que sigui «un espai per potenciar la memòria històrica. A Europa la memòria històrica està molt focalitzada en l’holocaust. El MUME és un museu completament excepcional». Unes paraules que agraeix el director del museu, Alfons Quera: «Per nosaltres és un honor oferir aquesta exposició. Lliga clarament la memòria històrica i l’art. Crea sensacions que inviten el participant a reflexionar». Les parets del MUME acolliran l’exposició fins al dia 3 de novembre. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li