Digitalitzen les memòries d’un veí de Cabanes

0
1571

El document, cedit per la veïna de Cabanes Dolors Miró i Puig, ja es pot consultar i descarregar a l’aplicatiu Arxius en Línia


 

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà (ACAE) ja ha finalitzat la digitalització de dues llibretes manuscrites de memòries de Pere Serra Prim (1820-1889), veí de Cabanes, on a part de les anotacions estrictament familiars, hi ha una crònica del seu temps i permeten conèixer de primera mà el desenvolupament de les guerres carlistes i la història local del poble al llarg del segle XIX. El document, cedit per la veïna de Cabanes Dolors Miró i Puig, ja es pot consultar i descarregar a l’aplicatiu Arxius en Línia.

La directora de l’ACAE, Erika Serna, ha explicat que a les dues llibretes que s’han digitalitzat, Pere Serra fa una crònica del seu temps a partir del que veia, el que li explicaven i el que llegia a la premsa, però sense entrar en opinions o valoracions personals. Segons Serna, «els textos incideixen especialment en els aspectes que afectaven Cabanes i el seu entorn, coincidint amb el desenvolupament de les guerres carlistes, però sense oblidar alguns fets ocorreguts a Navarra o Madrid, la guerra de l’Àfrica i altres esdeveniments polítics».

Segons la bibliotecària i historiadora local Antònia Gimbernat, regidora de Cultura de Cabanes, el nom de Pere Serra Prim apareix en algunes de les actes municipals: el 25 de desembre del 1872, junt amb els altres pabordes, en l’acta de la reunió convocada per parlar de l’organització de la Festa de Sant Vicenç, i el 23 d’octubre de 1876, en la convocatòria per tractar la reparació dels camins i marges afectats per les avingudes de la Muga i el Llobregat.

Els textos digitalitzats es troben en dues llibretes: la primera, amb 24 fulls plegats, explica les collites d’olives i raïm, amb una petita referència a la fil·loxera. L’altra, formada per 32 fulls plegats, descriu vivències de l’autor i fa una crònica local i familiar que inclou naixements, defuncions, compres i despeses d’obres, però també anècdotes i fets com ara la construcció del campanar de l’església, conflictes entre el poble i algun capellà, epidèmies, etc.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li