Darnius tanca els accessos rodats al pantà per evitar-hi la massificació

0
2729

En els propers dies s’obrirà un nou aparcament a 200 metres del club nàutic, i els vehicles no autoritzats s’hauran d’aturar allà


Coincidint amb la crisi sanitària provocada per la Covid-19, l’Ajuntament de Darnius ha decidit que aquest estiu tancarà tots els accessos rodats al pantà i el seu entorn. Ho fa amb l’objectiu d’evitar-hi aglomeracions, però sobretot d’ordenar una situació que en els darrers anys s’ha anat descontrolant. I és que la zona ha esdevingut un punt de trobada, i també d’acampada, de furgonetes i autocaravanes, i les pràctiques d’alguns dels grups que s’hi allotgen no s’ajusten ni a la legalitat ni al civisme requerit a l’espai.

Només per posar algun exemple, no eren poques les persones que a les nits hi feien barbacoes (en plena campanya forestal i al bell mig d’un entorn natural), ni els quilos de brossa que hi deixaven cada dia. A més, cal recordar que la llei prohibeix aparcar en zones inundables; i malgrat que si hi ha poca aigua hi queda una gran esplanada, el nivell actual del pantà (que supera un 94% inèdit en els darrers anys) constata que realment bona part del terreny és inundable.

Per tot això, l’alcalde, Josep Madern, explica que «aquest any, amb el tema de la Covid, i veient que el lloguer i compravenda d’autocaravanes s’ha esgotat i que el turisme d’interior està creixent, hem pensat que era el moment de posar-hi ordre. Perquè si no ho fem, se’ns massificarà la gent, i hi haurà problemes de salut…».

La mesura –coordinada amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Departament d’Interior de la Generalitat– consistirà a tancar tots els camins que van des de la presa (carretera de Boadella) fins a la desembocadura de l’Arnera. Així, amb vehicle només es podrà accedir a l’aigua des del Club Nàutic Darnius, on es muntarà una cadena amb cadenat que només s’obrirà als conductors autoritzats: Mossos d’Esquadra, tècnics de l’ACA, policia, pescadors que vulguin baixar les embarcacions, caiacs matriculats (si no ho estan no poden navegar), etc. «Tota aquesta gent sí que hi podrà accedir, des d’aquest punt. Per la resta, estaran tots els accessos tancats», anuncia Madern.

Els cotxes, les furgonetes i altres vehicles s’hauran de deixar en un nou aparcament que s’habilitarà uns 200 metres abans d’arribar al club nàutic, i des d’allà els visitants hauran de baixar caminant.

De fet, el gruix més important dels accessos ja està tancat des de divendres, i aquest cap de setmana només s’ha pogut accedir en vehicle a l’aigua per aquest punt. Encara no s’hi ha posat la cadena perquè el pàrquing no està enllestit, però la previsió és que aquesta mateixa setmana acabi l’adequació, i el cap de setmana que ve el cadenat ja estarà tancat.

Madern admet que «és arriscar, perquè de maldecaps en tindrem», però es mostra convençut que «hem de prendre la decisió». «Estem d’acord en el turisme, les autocaravanes i el que faci falta; però tot ordenat», diu l’alcalde, que afegeix: «Ho fem precisament per controlar tot aquest turisme que ens vindrà ara de cop i que ens generaria problemes».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li