Canviar els pressupostos

0
1552

Aquí estàs, confinat com la resta d’espanyols. Preocupat perquè un altre dia més la persiana del teu negoci contínua abaixada. D’aquest en depèn la teva família i les dels teus treballadors. Són dies complicats per a tots: reducció d’ingressos, les factures s’acumulen, els pagaments comencen a endarrerir-se i continuen arribant les obligacions a què cal fer front. Així està tot Figueres. Centenars d’empresaris amb els seus negocis tancats, milers de treballadors a casa seva, amb jornades reduïdes o mesures excepcionals i tots preocupats pel nostre futur: bars i restaurants tancats, hotels rebent cancel·lacions massives, petits comerços sense comandes, botigues sense clients i amb la persiana abaixada, museus i teatres amb el teló abaixat. Alguna cosa ens uneix a tots: la lluita, el sacrifici i l’esforç per combatre la malaltia, per evitar els contagis, per guanyar la batalla al virus alhora que intentem mantenir les nostres feines i les nostres vides a flotació.

En la nostra memòria quedarà el 14 de març, quan es va declarar l’estat d’alarma davant la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19 vigent en tot el territori d’Espanya i que ha suposat el confinament de la població. A escala nacional, autonòmica i municipal s’han imposat importants i dràstiques mesures sanitàries per protegir la salut i la seguretat de la ciutadania, que està tenint un inevitable i elevat impacte social i econòmic en la majoria dels sectors del teixit associatiu i cultural del nostre municipi i de sectors productius com el comerç, l’hostaleria, el sector turístic, els mercats municipals, els mercats de venda no sedentària, les fires d’atraccions, les activitats culturals, esportives, lúdiques i en altres sectors que es veuen afectats per l’aplicació de les mesures per fer front a aquesta situació greu i excepcional.

Des del primer moment des de Ciutadans vam allargar la mà al Govern de Figueres per ajudar-lo en tot el que pogués necessitar. El principal és fer front a la crisi per sobre de qualsevol diferència. Primer de tot és la salut de tots nosaltres. Els figuerencs saben que poden comptar amb Ciutadans per donar un cop de mà en una situació extraordinària i d’emergència com aquesta.

Ara és moment de començar a pensar a reactivar l’economia amb propostes que ajudin a salvar l’ocupació i els negocis, amb mesures que donin tranquil·litat als figuerencs. L’Ajuntament de Figueres ha de llançar un missatge clar que doni certeses a la ciutadania i mostri que estem preparats per afrontar amb garanties aquesta crisi. El 26 de febrer es va aprovar inicialment el pressupost per a l’any 2020, que ascendia a 59.697.501,17 €; en poc més de 15 dies i en plena tramitació ha quedat completament desfasat, ja que es basa en uns càlculs en els quals no es va tenir en compte, perquè no era previsible, l’afectació econòmica i social de decretar un estat d’alarma. El pressupost actual no respon a una visió realista de la situació econòmica i social que viu Espanya i la societat figuerenca en particular. No queda més remei que refer tot el pressupost per adaptar-lo a les prioritats i la realitat econòmica i social que ens ha imposat la crisi sanitària de la malaltia Covid-19.

Per això, des de Ciutadans, aprofitant que estem en plena tramitació i període d’al·legacions al pressupost, hem presentat una reclamació per realitzar les modificacions necessàries per presentar un pressupost d’«emergència local». És moment d’actuar amb responsabilitat i modificar el pressupost per comptar amb mesures per afrontar aquesta situació greu i excepcional provocada per la crisi de la Covid-19 i que doni resposta a la realitat econòmica i social actual. Un pressupost al qual cal dotar d’un fons de contingència, ampli i suficient, destinat a impulsar l’economia local; la reactivació econòmica; ajudar pimes, autònoms i emprenedors; mantenir els llocs de treball, fer costat a les famílies afectades i reforçar la inversió en atenció domiciliària.

Una situació excepcional requereix mesures excepcionals. Cal posar en marxa un pla de xoc que doni tranquil·litat i que eviti el tancament de negocis i la paràlisi de l’economia de la ciutat. Cal ser responsables, cal modificar radicalment el pressupost perquè respongui a les necessitats reals de la vida de milers de persones. Anem tard però som a temps de prioritzar les persones i els seus mitjans de vida.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li