Arquitectes de l’efímer

0
1128

Juli Sanjuan, Aleix Turon i Adrià Margall, comissaris d’una mostra del Col·legi d’Arquitectes de Girona


 

Tres figuerencs Juli Sanjuan i Aleix Turon, arquitectes, i Adrià Margall, dissenyador industrial, són els comissaris de l’exposició que presenta les obres seleccionades i guardonades de la 22a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona. L’entrega de premis i la inauguració de la mostra van tenir lloc a la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, a l’edifici Pia Almoina de la ciutat, el passat 7 de juny. L’acte va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, entre d’altres autoritats.

PROJECTE TOT-HEM. Per cada edició, des del Col·legi s’organitza un concurs per a dissenyar una exposició que mostri els treballs realitzats pels arquitectes de la demarcació al llarg de l’any anterior. Els tres joves figuerencs el van guanyar, aquest mes de març, amb el projecte TOT-HEM. «Mai havíem treballat junts, tot i que ens coneixem i som amics de fa molt de temps», explica Sanjuan que, per la seva banda, es va emportar una menció, en la categoria d’Efímers, per l’obra Etern retorn al Festival Flors i Violes 2018 de Palafrugell.

INSTAL·LACIÓ AMB TUBS DE RUNA. La seva intenció inicial era fer una instal·lació amb bastides. Finalment, es van decantar per un altre material de construcció: tubs de runa de color groc, disposats en vertical, un sobre l’altre, com tòtems. «Volíem treballar amb la reutilització d’algun element propi del món de la construcció. Donar una segona vida a quelcom aparentment caduc evitant haver de generar un material nou amb un període d’utilitat molt curt. És així com ens fixem en el tub d’evacuació de runa present en moltes obres. Un objecte tan “vulgar” però tan conegut dins el gremi», argumenten els comissaris. «Quan treballes amb construccions efímeres és difícil que l’objecte o producte que generes tingui recorregut i la majoria de material d’exposicions costa molt reutilitzar-les perquè són molt específiques», afegeix Turon. Per això, han decidit que, quan s’acabi la mostra, donaran una segona vida als tubs de runa perquè facin la seva veritable funció i els revendran a algun constructor.

«PROVA PILOT». Realitzar aquest projecte «ha estat la prova pilot. Ha funcionat i mirarem si surten més coses plegats», comenta Sanjuan. Amb aquesta iniciativa asseguren que han trobat «l’equilibri» entre els interessos de cadascun: si Sanjuan tira més cap al món de l’escenografia, Margall es dedica al disseny de productes i objectes. «I, al final, això són làmpades de dos metres», diu Margall. Els tubs s’han il·luminat per dins, de manera que es poden veure nítidament els projectes d’arquitectura enganxats. TOT-HEM es podrà veure aquesta tardor a la delegació de Figueres del Col·legi d’Arquitectes i, després, a la delegació d’Olot.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li