Al costat dels més vulnerables

0
1182

En els moments complicats és quan les persones treuen el millor i el pitjor que porten a dins. Fa unes setmanes miràvem des de la distància el que passava a la Xina després i, per un tema de proximitat, amb més preocupació l’extensió de la malaltia a Itàlia, i en uns dies i hores tot es va precipitar i vam quedar a l’epicentre de la pandèmia del coronavirus.

Han estat moments de prendre decisions ràpides l’Estat, la Generalitat i les administracions locals, cada una en el marc de les seves competències, hem articulat estructures de resposta ràpida per garantir la seguretat i el benestar de tota la població però fent un focus molt especial en els col·lectius més vulnerables.

Les xarxes de relació social s’han tornat a activar per aixecar la veu allà on hi ha una persona gran que viu sola i sense recursos, famílies amb necessitats bàsiques no cobertes, infants sense els àpats garantits, episodis de violència familiar o persones sense llar, només per posar uns exemples. Per altra banda, la sensibilitat del teixit empresarial ha estat majoritàriament a l’altura de l’emergència sanitària, social i econòmica que ens toca viure, fent aportacions de tota mena per garantir i dimensionar la resposta, des de menjar fins a sabatilles, roba o material de protecció per als treballadors i treballadores. No voldria deixar-me en aquesta enumeració de persones implicades els treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Figueres, els que formen part dels serveis essencials i totes les persones de la plantilla que s’han sumat a fer possible la resposta conjunta a l’emergència.

Com ha reaccionat el govern municipal? Prenent decisions ràpides amb la voluntat de respondre a l’emergència i amb consciència que qui decideix s’equivoca, però és pitjor no fer-ho!

En aquests primers dies s’han suspès els cobraments d’impostos, taxes, lloguers socials i quotes de les llars d’infants fins que acabi l’estat d’alarma.
Des dels serveis socials s’han establert equips d’atenció permanents i accions d’especial de seguiment als col·lectius més vulnerables… seguiment exhaustiu de totes les persones amb teleassistència, seguiment de totes les persones beneficiàries dels serveis d’atenció domiciliària, amb una especial alerta a tots els equips de seguiment de les persones grans. S’ha ampliat tots els serveis vinculats al menjador social i se n’ha regulat l’accés, s’han redimensionat tots els espais d’acollida per a les persones sense llar, habilitant més pisos, obrint el centre Maria Rosa Ymbert i el pavelló Rafael Mora amb més de vint llits i serveis per garantir el confinament dels col·lectius més vulnerables, amb l’ajuda de Càritas i Creu Roja per muntar tot aquest dispositiu extraordinari. En tres dies, i amb l’ajut de diferents àrees de l’Ajuntament, s’han distribuït més de 1.300 targetes moneder de suport als infants que ja no poden gaudir del servei de menjador escolar. La llista de dispositius és molt gran i només estem al principi del desplegament.

Ara toca donar les gràcies a totes les persones que aporteu i sumeu per fer-ho possible i continuar trenant aquesta xarxa de protecció entre tots i totes.
Faig una crida a sumar i a seguir amb el confinament que ha de fer possible contenir la malaltia i revertir les estadístiques.

Voldria tancar l’article amb les paraules que un bon amic m’ha fet arribar aquests dies: en l’espai de món que vivim, som castellers en la pinya, peus a terra i mans unides en un mateix destí. Som paletes en la construcció del futur i patrimoni del present.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li