Quo vadis, Figueres?

0
5301

La crisi polĂ­tica a l’ajuntament figuerenc vista des d’UniĂł i d’una bona part de l’oposiciĂł


Manel Toro i NĂşria Galimany – Regidors d’UniĂł

És clarament inviable governar amb una minoria de 5 i dur a terme una acció de govern coherent, estable i consensuada. Així mateix, hem iniciat una ronda de converses amb tots els grups municipals a fi i efecte de “reconstituir” un govern que, amb unitat, permeti afrontar els reptes de la ciutat de Figueres.

Vàrem manifestar a Marta Felip i Jordi Masquef que com diu l’editorial del Diari de Girona: “Dinamitar un pacte de govern sense tenir lligada una alternativa viable és una decisió, com a mínim, temerària per garantir la bona governabilitat del municipi”, “Els rampells no són una bona estratègia política”

Entenem que hi ha d’haver un canvi d’actitud, un reconeixement clar que el trencament del pacte va ser precipitat i erroni i una voluntat clara de diĂ leg amb la resta de grups. De la darrera trobada amb Marta Felip, en vĂ rem sortir amb dos alternatives: submissiĂł a les seves decisions o sortir del govern, que Ă©s l’opciĂł que evidentment hem escollit. No podem ni volem acceptar el que s’ha fet i perdre’ns el respecte, el que ens puguin tenir i el que volem tenir de nosaltres mateixos. Deixar el govern representa perdre veu i representativitat, però mantindrem la força i la credibilitat, serĂ  nomĂ©s un interval, doncs com li hem dit reiteradament a Marta Felip, “no Ă©s pot governar amb 7 regidors” molt menys amb 4 i mig…

Alfons MartĂ­nez – Regidor del PSC

El context

El context polític a Figueres comença a ser desesperant. Ningú sap què passarà i la inquietud ja s’ha traslladat als ciutadans que, a banda del seu perfil ideològic, es troben incòmodes. Què passarà? Què fareu? Es pregunten. No sabem què passarà tot i que s’intueix, com s’intueix que la situació no es perllongarà gaire i que pot acabar malament per Figueres.

Els equilibris de forces fan difícil entendre’s, però no impossible; cal diàleg, cintura política i voluntat d’entesa. A partir d’aquí tot és possible, i qui no estigui en aquesta tasca no comptarà; de fet, ja no compta.

M. Ă€ngels Olmedo – Portaveu del PP

El futur previsible

La responsabilitat de prendre la iniciativa recau en el líder de la llista més votada, i aquesta fins ara és la Marta Felip. És ella qui ara ha de moure fitxa. La matemàtica és molt complicada, el consistori va sortir molt fragmentat de les últimes eleccions, i l’alcaldessa s’ha carregat alguns dels millors ponts que tenia per governar. El seu problema ha sigut que mai ha entès que ja no tenia majoria absoluta, que és l’únic que havia après amb en Santi Vila, i hauria d’haver governat des de l’inici d’aquest mandat conscient que no podia fer tot el que ella volia i obrir-se al diàleg amb tots els grups municipals, i no ho ha estat fent. Ara ho té molt difícil per canviar radicalment la seva actitud i resultar convincent per nosaltres.

Les opcions serien una moció dels partits d’esquerra, que sembla que ho tenen difícil per posar-se d’acord per anar tots plegats, o un pacte dels partits de dretes que permetria un govern estable. Nosaltres sempre estarem a favor que governi la llista més votada, però repeteixo que la iniciativa ha de partir d’ells. No fer un pacte i voler tirar amb pactes puntuals crearia un escenari tremendament complicat que podria esdevenir un bloqueig permanent.

HĂ©ctor AmellĂł – Portaveu de Ciutadans

El bloqueig polític de la ciutat de Figueres és responsabilitat dels personalismes i de la falta de projecte amb els que els vells partits (CDC, PSC i Unió) “van entrar junts” a l’Ajuntament. Avui, aquests partits que provoquen el caos i la ingovernabilitat actuen com piròmans-bombers volent reconstruir un govern que ells mateixos han trencat amb l’únic interès de mantenir o recuperar les cadires perdudes.

Des de Ciutadans denunciem aquestes estratègies irresponsables i apostem per polítiques que permetin la governabilitat i l’estabilitat que necessita la ciutat de Figueres. El 31 de gener passat, només iniciar-se la crisi política que avui bloqueja l’activitat institucional i anticipant-nos a les males arts de la vella política, vàrem enviar un document de treball a tots els grups municipals amb les línies estratègiques per a la governabilitat del consistori. Lamentablement, a dia d’avui, no hem rebut resposta per part de cap partit per consensuar les bases i projectes prioritaris a realitzar en el que resta de mandat.

Davant del silenci i veient les declaracions aparegudes en mitjans deduïm que aquests partits estan més interessats en el control de l’agenda mediàtica i els tempos polítics, matèria en la qual són experts, que a treballar per a la ciutat i per als veïns. Tots els partits tenen el document de treball de Ciutadans en el qual es parla de projectes, no de càrrecs.

Agnès LladĂł – Portaveu d’ERC

Ja fa tres setmanes que Figueres viu una incerta situació política. Des del trencament de govern de manera unilateral per part de l’alcaldessa, fent fora el PSC, fins al govern de Convergència amb només cinc regidors, passant per la sortida d’UDC. Però ens volen fer veure que aqui no passa res i que “la vida sigue igual”. I no és això, senyors, no és això.

Dijous passat, Marta Felip, com a alcaldessa, ens presentava via nota de premsa un nou cartipàs, el dels “5 magnífics”, 5 persones que portaran totes les àrees necessàries per tirar endavant una ciutat de 45.726 habitants. Al nostre entendre és molt díficil, pràcticament inviable. En tot cas és necessari un canvi de 180º en la manera de dirigir l’Ajuntament i els obliga a obrir-se a dialogar qualsevol aspecte, una dinàmica que no han praticat des de l’inici del seu mandat i fins avui. És per això que els regidors d’ERC demanem a l’equip de govern responsabilitat i que siguin dignes del mandat ciutadà que els van atorgar els figuerencs a les eleccions municipals de 2015.

Des d’ERC ens mantindrem atents, ferms i vigilants als esdeveniments, no permetrem que la ciutat romangui aturada i bloquejada per la manca d’assumpciĂł de responsabilitats o per interessos diversos. Figueres necessita un canvi, necessita valentia i compromĂ­s per afrontar els reptes que tĂ© sobre la taula: pressupost, nou servei de recollida d’escombraries, participaciĂł ciutadana (districtes, pressupostos participatius), barri de Sant Joan, reactivaciĂł econòmica, POUM, Pla de cultura…

Sempre hem estat oberts i disposats al diĂ leg, fent propostes constructives i de futur per la ciutat amb un model i projecte clar. Seguim treballant. No defallirem!

Ă’scar VergĂ©s – Portaveu de CExF

Per ara, el temps Ă©s l’alternativa

Un govern estable a Figueres ha de tenir garantit el suport d’onze regidors o més al ple. I si és possible, al llarg de tot el mandat. La suma de forces que ahir donava estabilitat, avui és una simple resta que ha demostrat que amb diàleg no n’hi havia prou. Que calia convicció per complir els acords. Ara xoca veure com s’exhibeix l’optimisme menys consistent, de qui promet governar amb cinc regidors. Però la desconfiança cultivada aquests mesos complica molt les negociacions. Els fins fa poc socis de Marta Felip avui la volen fora per recompondre el que quedi. I la fins ara oposició segueix esperant a veure què passa. Alguns esperonem un canvi d’actitud que procuri salvar el que pugui. D’altres callem que l’avui alcaldessa faria bé de marxar. El silenci que més em sobta, però, és desconèixer com de crítica ha de ser la situació política perquè l’oposició –ara ja de 16 regidors– pensem de debó en una alternativa. Entenc que no ens volguem mullar. I que esperarem al pressupost per mostrar-nos com l’opció del seny. Fins aleshores, i també després, des de Compromís només puc oferir la predisposició a treballar per un govern alternatiu al de Marta Felip.

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li