Qui hi ha darrere les mascaretes?

0
1401

Des de voluntaris, cosidors, repartidors o entitats fins a ajuntaments, o el Consell Comarcal, entre altres


Siguin de tela, de cotó, homologades o casolanes, les mascaretes s’han convertit en una peça indispensable del dia a dia. Hem llegit que en falten, que se’n donen, que es creen. Però d’on provenen exactament les mascaretes? La resposta, o més ben dit les respostes, són diverses. A la comarca cada municipi troba la seva. A través d’iniciatives, campanyes i sobretot bona voluntat.

30.000 MASCARETES DE DIPSALUT. L’organisme de salut pública de la Diputació de Girona ha comprat més de 30.000 mascaretes de seguretat reutilitzables, confeccionades amb teixit antivíric homologat. Aquest material s’està repartint entre els ajuntaments i els serveis comarcals, per tal que es puguin entregar al personal que treballa de manera directa amb personal de risc. Dues terceres part d’aquestes unitats han estat elaborades per persones voluntàries de Mascaretes Solidàries Girona, coordinades per l’Escola de disseny de moda Qcostura i l’Assamblea Nacional Catalana (ANC) de Girona, i les 10.000 restants per tallers especialitzats.

RECONDICIONAR MÀSCERES DE BUSSEIG. Una altra de les alternatives que s’estan portant a terme per pal·liar la falta de material és la reconversió de material de lleure, en material sanitari. Especialment en un dels elements de referència pel que fa als malalts més crítics, els respiradors. Diversos hospitals han demanat que les persones amb màscares de busseig Easybreath les entreguin per poder-les reutilitzar com a respiradors.

MISSATGERS I REPARTIDORS. La Policia Local de Roses no només és el punt d’entrega de mascaretes per bussejar, sinó que els agents es desplacen a les cases particulars per fer-ne recollides. A Figueres, són persones voluntàries que van respondre a la crida per part de l’Ajuntament, les que ja han repartit 700 mascaretes entre els comerços de serveis essencials.

MATERIAL GRATUĂŹT PER A TOT EL POBLE. Des de l’Ajuntament del Port de la Selva es va fer una compra de mascaretes amb l’objectiu de donar-ne de franc a cada persona empadronada al municipi. A mĂ©s, una vegada s’han repartit entre els censats, s’ha deixat un telèfon de contacte perquè totes les altres persones residents a la poblaciĂł puguin sol·licitar-ne una.

A l’Espolla, també s’estan repartint mascaretes de cotó als veïns i veïnes més vulnerables, i a més a més s’han entregat paquets de gel hidroalcohòlic i guants d’un sol ús a tots els domicilis habitats de dins el nucli urbà. Els voluntaris trucaven al timbre de cada casa i deixaven la bossa a la porta, fent el procés més segur per a tothom.

A Cistella el seu alcalde, Enric Gironella, ha publicat el seu telèfon mòbil a la xarxa, perquè qualsevol persona que necessiti guants o mascareta li pugui demanar.

VOLUNTARIS COSIDORS. A la Jonquera, són els voluntaris i voluntàries del poble els qui han cosit mascaretes protectores a partir de material comprat per l’Ajuntament. Cada família en pot recollir una de forma totalment gratuïta a la Tienda Latina, la Farmàcia, el Cronos i el Buc. A més, l’alcaldessa del municipi, Sònia Martínez, ha fet un vídeo institucional explicant-ne el funcionament.

A CadaquĂ©s continuen donant puntades i confeccionant mĂ©s mascaretes. Aquest grup, coordinat per la Mari i la Mercè (Crazysheep), ja n’ha repartit als Serveis Mèdics, la Policia Local, ProtecciĂł Civil i personal treballant a serveis essencials. Des de l’Ajuntament obren el telèfon de 9 a 14 h per recollir sol·licituds per a les persones que no en tinguin.

IMPRIMINT ESPERANÇA. En Pau Arbat és el responsable TIC de l’Escola La Salle de Figueres. Ell i el seu pare imprimeixen viseres en format 3D. Aquestes peces serveixen per col·locar-hi una làmina i protegir els usuaris. En total fan funcionar tres impressores, una de les quals està cedida per La Salle, les 24 hores del dia: «Les cuidem, i les hem modificat perquè puguin aguantar». A través d’un canal de Telegram reben les instruccions sobre què cal fer: «De moment hem fet moltes viseres, però ara que els hospitals sembla que comencen a tenir material, és possible que ens demanin que fem mascaretes», explica Arbat.

Aproximadament produeixen 14 viseres al dia. Noranta-vuit unitats que són recollides un dia a la setmana per una persona del grup de Telegram, segons comenta Arbat: «Des del grup de Telegram ens avisen si hi ha alguna modificació, el que imprimim està basat en plantilles homologades. A darrere hi ha la Generalitat». Encara que el govern català hi estigui al darrere, tots els costos de producció els assumeix la família Arabat. «Quan calculem que se’ns pot acabar el material, el demanem a través d’Amazon, continuarem produint fins que faci falta», conclou.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li