L’Erato, a la histĂČria de Figueres

0
1519

Un equip interdisciplinari elabora aquest llibre, que posa al dia la vida de l’entitat des del 1862 fins ara


Una de les entitats mĂ©s antigues de Figueres, i encara en plena activitat tot i les dificultats que planen sobre el mĂłn associatiu en general, Ă©s la Societat Coral Erato. Aquesta setmana es presenta el llibre Societat Coral Erato de Figueres. Pensament, esbarjo i cultural des de 1862, en el marc de la col·lecciĂł JuncĂ ria que edita l’Ajuntament. L’acte es farĂ  dijous (19.30 h) a la Biblioteca Fages de Climent. El volum actualitza el punt de vista historiogrĂ fic sobre aquesta entitat, a partir de noves perspectives i un discurs renovat.

El treball l’ha dut a terme un equip interdisciplinari d’historiadors i periodistes de la ciutat o vinculats amb ella, que ha coordinat Anna Costal i que complementen Marciano CĂĄrdaba, Alfons Gumbau, Erika Serna, Anna Teixidor i Albert Testart. «La idea principal de l’obra Ă©s donar a conĂšixer el llegat de la Societat Coral Erato per a l’estudi del pensament i de la cultura, que Ă©s d’una importĂ ncia cabdal per a la histĂČria local», conclouen els autors.

Des de l’any 1999, l’Ajuntament de Figueres convoca anualment la Beca de Recerca Ciutat de Figueres per tal de promoure el foment de la recerca en els camps social i cientĂ­fic en l’àmbit de la ciutat. El 15 de desembre del 2011, el jurat atorgĂ  la beca a aquest projecte. La Col·lecciĂł JuncĂ ria de llibres es va crear l’any 2004 amb la finalitat de publicar treballs de recerca des de la perspectiva territorial, social i cultural del municipi.

LA TRAJECTÒRIA DE L’ERATO. Recorden els autors del volum que «l’any 2012 la Societat Coral Erato va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi, un guardĂł que posava en relleu el valor de la trajectĂČria ininterrompuda d’aquesta entitat figuerenca al llarg de 150 anys. D’alguna manera, el llibre parteix d’aquesta fita per fer una relectura histĂČrica d’una entitat que va iniciar les activitats musicals i recreatives en plena efervescĂšncia dels casinos, dels Cors de ClavĂ©, dels teatres d’ĂČpera italiana i, en definitiva, del despertar d’una ciutadania que anhelava els nous horitzons que oferia la contemporaneĂŻtat».

En aquest sentit, assenyalen que «des del segle XIX i fins al XXI, l’Erato ha format part de la vida dels figuerencs i de les figuerenques. Alguna parella s’hi devia enamorar en un ball d’estiu, d’altres possiblement tenen un besavi que era corista o que hi jugava a futbol, o bĂ© n’hi ha que recorden que de petits ballaven a la colla sardanista o que un parent llunyĂ  hi havia fet teatre. La monografia tĂ© per objectiu actualitzar la histĂČria de l’entitat a partir de noves perspectives i d’un discurs renovat».

El llibre s’estructura en 12 capĂ­tols. Els autors expliquen que «el primer fa un recorregut per l’ùpoca fundacional de l’Erato, tot remarcant la importĂ ncia dels Cors de ClavĂ©. Segueix una breu historiografia de l’entitat. Continuen tres capĂ­tols monogrĂ fics dedicats a les activitats de l’Erato des del 1862 i fins a la Guerra Civil: el cant coral, que va marcar l’inici de l’entitat; el teatre, amb una secciĂł que, tot i ser irregular en el temps, va tenir rellevĂ ncia social; i el futbol, potser mĂ©s anecdĂČtic perĂČ molt descriptiu del perĂ­ode en quĂš aquest esport es va popularitzar arreu d’Europa».

Afegeixen que «la part central del llibre, dels capĂ­tols sisĂš al novĂš, desenvolupa una revisiĂł completa de les qĂŒestions ideolĂČgiques i polĂ­tiques de l’Erato. Fundada en els ideals del republicanisme, el laĂŻcisme i el progrĂ©s socials, aquest pensament va recĂłrrer moments mĂ©s propicis que altres, amb punts culminants en les dues repĂșbliques espanyoles. Als Ășltims tres capĂ­tols, el discurs recupera el fil cronolĂČgic i s’endinsa en la Guerra Civil, l’ùpoca franquista i els darrers anys de l’entitat». El volum es completa amb un conjunt de fotografies i un apĂšndix amb tots els membres de les juntes directives.

Per als autors de la monografia, «cada pĂ gina d’aquesta obra condueix a una idea principal, que el llegat de la Societat Coral Erato per a l’estudi del pensament i de la cultura Ă©s d’una importĂ ncia cabdal per a la histĂČria local de Figueres i tambĂ© de la Catalunya contemporĂ nia, i pensem que aquesta ediciĂł pot contribuir a divulgar d’aquest coneixement».

Per a la seva elaboraciĂł, a mĂ©s d’una extensa bibliografia actualitzada, ha estat fonamental la recerca i l’estudi de fonts primĂ ria com els llibres d’actes i els reglaments de l’entitat aixĂ­ com els manuscrits musicals, els programes d’activitats i concerts i el conjunt de materials de tipologia ben diversa que es conserven a la seu de l’entitat, a banda de la consulta d’arxius locals i nacional i de la premsa de l’ùpoca.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li