
La futura arribada d’Amazon al Logis Empordà confirma l’aposta per un sector que busca l’especialització
Un gegant ultima el seu aterratge a l’Alt EmpordĂ . La setmana passada la revista especialitzada EfePrime donava a conèixer que Eurofund Capital Partners, un gestora de fons especialitzada en logĂstica i centres comercials, tancarĂ aquest mes de març l’adquisiciĂł de 175.000 metres quadrats al Logis EmpordĂ , donant forma d’aquesta manera al macroprojecte logĂstic que el monstre del comerç electrònic Amazon contempla a la demarcaciĂł de Girona. La mateixa informaciĂł assegura que l’adquisiciĂł es signarĂ amb l’empresa pĂşblica de la Generalitat Centrals i Infraestructures per a la Mobilitat i les Activitats LogĂstiques (CIMALSA), encarregada d’impulsar, construir i gestionar centrals logĂstiques i de transports a Catalunya.
L’arribada de la companyia estatunidenca tindrĂ efectes transversals. D’una banda, suposarĂ la urbanitzaciĂł de 72 hectĂ rees, de les quals mĂ©s de 49 (49,1, concretament) seran sòl privat per a empreses. Actualment, el polĂgon alt-empordanès compta amb 21 hectĂ rees urbanitzades, i l’anunci de la futura arribada d’Amazon arriba pocs dies desprĂ©s de fer-se oficial l’estat de les obres d’urbanitzaciĂł de la fase 2 del Logis, que ja encaren la recta final. AixĂ, aquestes actuacions, que compten amb un pressupost de 6,7 milions d’euros, es van iniciar el mes de setembre de l’any passat i estĂ previst que s’acabin el juliol vinent. La fase 1, de 21 hectĂ rees —uns 163.000 metres quadrats de parcel·la neta—, es va fer entre els anys 2003 i 2006.
El Logis EmpordĂ Ă©s un dels eixos vertebradors del HUB Intermodal El Far-Vilamalla, que mĂ©s enllĂ del polĂgon es composa de la Terminal FerroviĂ ria de Vilamalla, actualment en funcionament, i el sector CE5 del Far d’EmpordĂ , d’unes 59 hectĂ rees en total, adjacent al Logis i amb una part destinada a Ăşs logĂstic —unes 35 hectĂ rees— i una altra a la futura Terminal FerroviĂ ria del Far d’EmpordĂ , de 24 hectĂ rees.
FORMACIĂ“ ESPECĂŤFICA. Però l’aposta logĂstica de les instal·lacions transcendeix l’aspecte empresarial. De fet, tambĂ© suposarĂ un salt endavant a nivell formatiu, especĂficament a la comarca de l’Alt EmpordĂ , tenint en compte que l’aterratge d’Amazon —aixĂ com d’altres empreses, la majoria tambĂ© de l’à mbit logĂstic— suposarĂ la creaciĂł de centenars de llocs de treball.
Una de les primeres veus locals a pronunciar-se mitjançant les xarxes socials va ser l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, que va piular a través del seu compte de Twitter el següent missatge: «Escalfem motors i encarem tots els reptes que tenim al davant! Les oportunitats depenen dels llocs de treball i per accedir-hi és necessari gaudir d’una bona oferta formativa que garanteixi que la diversificació econòmica sigui una realitat». Lladó responia d’aquesta manera a una piulada del regidor Jesús Quiroga, que celebrava la recta final de l’operació que ha de portar Amazon al territori en el marc d’aquesta segona fase del Logis.
I aquesta «bona oferta formativa» que subratlla LladĂł tĂ© a la logĂstica com un dels seus pals de paller. Segons fonts municipals, a partir del pròxim curs l’Institut Cendrassos de Figueres tindrĂ un grau en logĂstica, uns estudis que aviat es concediran. «S’estĂ apostant clarament per la formaciĂł logĂstica i dels sectors contigus perquè aquĂ tenim un problema, per dir-ho d’alguna manera: poden venir grans companyies que demanen molta mĂ d’obra, però necessiten gent formada en logĂstica», apunten des de l’ajuntament figuerenc.
L’objectiu, doncs, és acompanyar les opcions laborals amb una professionalització adequada dels candidats. Que el gegant, al cap i a la fi, pugui trepitjar terreny ferm i consistent.
Leave a Reply