La logĂ­stica impulsa la comarca

0
1479

La futura arribada d’Amazon al Logis Empordà confirma l’aposta per un sector que busca l’especialització


Un gegant ultima el seu aterratge a l’Alt Empordà. La setmana passada la revista especialitzada EfePrime donava a conèixer que Eurofund Capital Partners, un gestora de fons especialitzada en logística i centres comercials, tancarà aquest mes de març l’adquisició de 175.000 metres quadrats al Logis Empordà, donant forma d’aquesta manera al macroprojecte logístic que el monstre del comerç electrònic Amazon contempla a la demarcació de Girona. La mateixa informació assegura que l’adquisició es signarà amb l’empresa pública de la Generalitat Centrals i Infraestructures per a la Mobilitat i les Activitats Logístiques (CIMALSA), encarregada d’impulsar, construir i gestionar centrals logístiques i de transports a Catalunya.

L’arribada de la companyia estatunidenca tindrà efectes transversals. D’una banda, suposarà la urbanització de 72 hectàrees, de les quals més de 49 (49,1, concretament) seran sòl privat per a empreses. Actualment, el polígon alt-empordanès compta amb 21 hectàrees urbanitzades, i l’anunci de la futura arribada d’Amazon arriba pocs dies després de fer-se oficial l’estat de les obres d’urbanització de la fase 2 del Logis, que ja encaren la recta final. Així, aquestes actuacions, que compten amb un pressupost de 6,7 milions d’euros, es van iniciar el mes de setembre de l’any passat i està previst que s’acabin el juliol vinent. La fase 1, de 21 hectàrees —uns 163.000 metres quadrats de parcel·la neta—, es va fer entre els anys 2003 i 2006.

El Logis Empordà és un dels eixos vertebradors del HUB Intermodal El Far-Vilamalla, que més enllà del polígon es composa de la Terminal Ferroviària de Vilamalla, actualment en funcionament, i el sector CE5 del Far d’Empordà, d’unes 59 hectàrees en total, adjacent al Logis i amb una part destinada a ús logístic —unes 35 hectàrees— i una altra a la futura Terminal Ferroviària del Far d’Empordà, de 24 hectàrees.

FORMACIÓ ESPECÍFICA. Però l’aposta logística de les instal·lacions transcendeix l’aspecte empresarial. De fet, també suposarà un salt endavant a nivell formatiu, específicament a la comarca de l’Alt Empordà, tenint en compte que l’aterratge d’Amazon —així com d’altres empreses, la majoria també de l’àmbit logístic— suposarà la creació de centenars de llocs de treball.

Una de les primeres veus locals a pronunciar-se mitjançant les xarxes socials va ser l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, que va piular a través del seu compte de Twitter el següent missatge: «Escalfem motors i encarem tots els reptes que tenim al davant! Les oportunitats depenen dels llocs de treball i per accedir-hi és necessari gaudir d’una bona oferta formativa que garanteixi que la diversificació econòmica sigui una realitat». Lladó responia d’aquesta manera a una piulada del regidor Jesús Quiroga, que celebrava la recta final de l’operació que ha de portar Amazon al territori en el marc d’aquesta segona fase del Logis.

I aquesta «bona oferta formativa» que subratlla Lladó té a la logística com un dels seus pals de paller. Segons fonts municipals, a partir del pròxim curs l’Institut Cendrassos de Figueres tindrà un grau en logística, uns estudis que aviat es concediran. «S’està apostant clarament per la formació logística i dels sectors contigus perquè aquí tenim un problema, per dir-ho d’alguna manera: poden venir grans companyies que demanen molta mà d’obra, però necessiten gent formada en logística», apunten des de l’ajuntament figuerenc.

L’objectiu, doncs, és acompanyar les opcions laborals amb una professionalització adequada dels candidats. Que el gegant, al cap i a la fi, pugui trepitjar terreny ferm i consistent.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li