Homenatge als retirats de l’any 39, en el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació

0
1816

L’acte va ser organitzat per la Direcció General de Memòria Democràtica i el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera


El 5 de febrer del 1939 el president Lluís Companys; el lehendakari José Antonio Aguirre; el president de la República espanyola, Manuel Azaña; el president de les Corts espanyoles, Diego Martínez Barrio, i centenars de civils i militars van travessar la frontera a través del coll de Lli.

Aquest dissabte una seixantena de persones van refer part d’aquest itinerari per retre homenatge als exiliats i els deportats que van travessar la frontera amb França el 1939. Entre elles hi havia la consellera de Justícia, Ester Capella, que va destacar la importància de celebrar actes com aquest per «recordar de manera activa» el passat. Una manera de ser conscients de tot el que «no volem que torni a passar».

Després de 30 minuts de caminada, la comitiva es va aturar al coll de Lli, situat a 712,8 metres d’altura. En aquest punt és on va començar l’homenatge amb una emotiva lectura de textos de Pere Bosch-Gimpera i Carles Pi i Sunyer, i una interpretació musical a càrrec de les artistes Ana Ros i Mercè Miró.

INAUGURACIÓ AL MUME. Després de l’acte del coll de Lli, la comitiva de participants i autoritats es va dirigir fins al Museu Memorial de l’Exili (MUME), de la Jonquera. Al voltant de les 13 h la consellera va inaugurar l’exposició «Art i exili. Artistes de l’exili català de 1939».

Aquesta exposició està comissariada per l’historiador Enric Pujol, i ofereix la possibilitat de veure peces del fons Josep Narro. Aquestes obres van ser elaborades per l’il·lustrador als camps de concentració francesos entre el 1939 i el 1941.

DOBLE EXPOSICIÓ. La presentació de la mostra del MUME se suma a la presentada el 8 de febrer al Museu de l’Empordà de Figueres, ja que totes dues comparteixen la voluntat de recuperar obres d’artistes catalans exiliats des de la conclusió de la Guerra Civil espanyola fins a la segona meitat dels anys setanta del segle XX. La mostra del Museu de l’Empordà es nodreix amb obres de tretze autors amb residència a Llatinoamèrica, bàsicament a Mèxic, l’Argentina i Xile. Es podrà visitar fins al 5 d’abril. A banda, l’exposició del MUME es podrà visitar fins al 14 de juny.

PROPERA SORTIDA. El diumenge 16 de febrer està prevista la sortida «Camins de l’exili: monuments de la Vajol, la Mina Canta i el coll de la Manrella», una ruta a través dels punts més rellevants de la Vajol.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li