Figueres veu el primer ball del gegantó Pep Ventura el dia del seu naixement

0
942

La capital empordanesa ha incorporat un nou gegantó que representa la figura del cèlebre músic i compositor Pep Ventura


Figueres commemora el bicentenari del naixement del compositor i creador de la sardana moderna, Pep Ventura. Desenes de persones van assistir a la festa popular que es va celebrar dijous passat, 2 de febrer, al cèntric carrer que porta el nom del músic des de 1906. Dins dels actes de Figueres Capital de la Sardana 2017, el consistori de la ciutat i l’entitat Foment de la Sardana van promoure l’acte de la celebració dels 200 anys del naixement de Pep Ventura amb una festa molt especial, ja que es va presentar i batejar el nou gegantó de la ciutat, sobre la figura de Pep Ventura.

GEGANTÓ PEP VENTURA. La vesprada va començar amb una ballada de sardanes i una cercavila amb els gegants Janet i Justa fins a la plaça alta de la Rambla. Allà es va fer una segona ballada i es va batejar el gegantó. La figura de Pep Ventura és prou rellevant com per tenir un ball propi, per això se li va encarregar una peça al músic empordanès, Ivó Jordà. Així, dijous, el gegantó va fer el seu ball tradicional davant del públic espectant. L’acte de commemoració va comptar amb la presència de gairebé tots els regidors del consistori figuerenc i molts membres d’entitats culturals de la ciutat.

El regidor de Cultura Popular i Festes de l’Ajuntament de Figueres, Quim Felip, va destacar que la ciutat fa molts anys que homenatja Ventura. Felip va sentenciar que el compositor era “un gegant de la música que la Rambla havia sentit tocar moltes vegades”.

CONCERT TRIBUT. Seguint amb la commemoració del compositor, edissabte 4 de febrer, es va dur a terme un concert tribut a Pep Ventura al teatre El Jardí de Figueres a càrrec de la cobla-orquestra Montgrins, que va interpretar obres del músic i compositor, algunes de les quals inèdites, no totes sardanes, i sardanes d’altres autors dedicades a Pep Ventura.

PROPERS ACTES. En el marc de Figueres, Capital de la Sardana, el divendres 17 de febrer, l’auditori Caputxins serà l’escenari de la vetllada lírica, De la Cançó a la Sardana que promou Juventuts musicals per commemorar l’any Ventura.

El poble de Roses i Pep Ventura

Coincidint amb el bicentenari del naixement del compositor de sardanes empordanès Pep Ventura, l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) ret homenatge a la seva figura i a la seva vinculació amb la població de Roses i en publica un article on explica els motius pels quals es va construir un espai que es va anomenar Pep Venura. El Document del Mes que publica l’Ajuntament del poble costaner del gener, detalla el procediment promogut pel consistori el 1976 per a la construcció de la plaça que porta el nom del compositor.

ROSES I LA SARDANA. Si a Roses hi ha una tradició arrelada, aquesta és la sardana, àmbit en el qual la població n’és un dels bressols més importants de la comarca. Aquesta relació amb la sardana moderna, a més, es reforça amb l’origen rosinc de la família de Pep Ventura, des de mitjan segle XVIII, tant per part de la mare com per part del pare.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li