Endesa: «La xarxa està en bon estat i és la Generalitat qui aprova el pla d’inversions»

0
1265

L’operadora continuarà amb les inspeccions per evitar el frau elèctric 


L’operatiu de divendres passat al Culubret va aconseguir neutralitzar 15 connexions il·legals. La xifra pot semblar insignificant després de 120 inspeccions, segons Endesa, però la mateixa companyia informa que «aquestes connexions il·legals tibaven molt i va ser desconnectar-les i baixar un 90% la càrrega elèctrica». La mateixa companyia diu que «això evidencia que la xarxa està en bon estat».

Pel que fa a les acusacions de Figueres sobre la poca inversió en les infraestructures, les mateixes fonts neguen aquest extrem i defensen que «és la Generalitat qui aprova el pla d’inversions de la companyia a Catalunya». En el cas de les comarques gironines, la partida per al 2021-2023 és de 83 milions d’euros. Això inclou projectes singulars; automatització; sectorització i digitalització de centres de transformació. Precisament la sectorització avançada permet que en cas de molta càrrega elèctrica no quedin afectats tots els abonats. El sistema permet detectar quan hi ha una sobrecàrrega i baixen els amperes, un fet que serveix per evitar incendis, com va ser el cas dos anys enrere. La interrupció del servei queda resolta quan el tècnic de la companyia substitueix el fusible cremat.

Endesa insisteix que continuaran amb les inspeccions cada setmana sempre que tinguin el suport dels Mossos d’Esquadra. Això no sempre és possible perquè els efectius policials no estan sempre disponibles. Els operatius conjunts contra el frau elèctric permeten la detecció constant d’irregularitats i paral·lelament s’intervenen importants quantitats de droga, així coma la infraestructura per al seu cultiu.

El veïnat del Culubret considera que Endesa hauria de vetllar més per la seguretat de la infraestructura elèctrica per evitar el frau. Una afectada pels talls de llum lamenta que tot i tenir seguretat als comptadors de casa seva, «el cablejat d’Endesa estigui al carrer i l’abast dels defraudadors ». La companyia, en canvi, no creu que la solució passi només pel soterrament de les línia. Quan s’ha optat per aquest sistema, per exemple, a barris de Girona com Font de la Pólvora o Vila-Roja «se les han empescat totes». Hi ha testimonis que han vist com s’accedia al cablejat soterrat fent ús de piconadores.


  • Pots consultar l’article ‘El Culubret, una dècada de foscor’, aquí
  • Pots consultar l’article ‘Novembre, 23 dies de talls de llum’, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li