Els casals i les nissagues de Cabanes en un llibre

0
1624

La bibliotecària Antònia Gimbernat recull la història dels edificis i de les famílies més antigues del poble


 

Cabanes disposa d’una nova monografia local, editada per l’Ajuntament i escrita per Antònia Gimbernat. Amb el títol Cabanes. Casals amb història, el llibre —de més de 230 pàgines, de gran format i profusament il·lustrat— fa un repàs a la història del poble a través dels seus edificis més destacats i de les nissagues familiars que els han ocupat, en alguns casos fins al moment actual. L’obra va ser presentada la setmana passada, en un acte que va aplegar un nombrós públic, i cada família empadronada n’ha rebut un exemplar.

Gimbernat explica que «a totes les poblacions s’hi apleguen unes quantes famílies que durant llargs períodes de temps, per la seva situació econòmica i social, han ocupat els llocs clau, des d’on han determinat el desenvolupament del municipi. Amb el temps, aquests llinatges han bastit els edificis singulars que, encara avui, marquen empremta dins el teixit urbanístic dels nostres pobles i, alhora, són les famílies que ens ofereixen més informació documental».

Amb aquesta premissa, l’autora pren com a punt de partida del seu treball «la descripció dels grans casals de Cabanes, alguns encara ara ben conservats, i d’altres malmesos o ja desapareguts. El llibre ressegueix l’origen i les vivències de les famílies que hi van viure i els lligams que es van establir entre les diferents nissagues, alhora que ens descobreix petites històries i anècdotes del municipi i de l’època».

En concret, Gimbernat assenyala que el volum comença «amb un apartat dedicat als orígens del poble, amb el recull cronològic d’alguns documents que donen fe de la seva existència fa més de mil anys. A partir d’aquí, el llibre segueix un itinerari a través de diversos indrets i carrers per descriure els diferents casals i la genealogia, fets i anècdotes de les famílies que els van aixecar i mantenir, algunes d’elles documentades des dels segles XII i XIV».

L’autora afirma que «l’objectiu del llibre és conèixer la gent que ens ha precedit i alguns detalls i anècdotes de la història de Cabanes». De fet, des de fa 20 anys que no s’havia publicat cap altre llibre específic sobre la història local del poble. Va ser quan es va presentar la monografia «Cabanes», que va escriure Josep Maria Bernils i Mach dins de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», editada per la Diputació i que ofereix una visió general del poble, des del seus inicis fins al segle XX.

Gimbernat explica que l’interès per la història del seu poble va començar «després d’uns anys de recerca genealògica familiar, primer sobre els Gimbernat i després sobre els Aguer. Va ser aleshores quan vaig poder constatar l’antiguitat de les dues nissagues i, en el cas dels Aguer, l’impacte que van tenir dins la història local, especialment entre els segles XVII i XVIII. Això em va animar a ampliar la recerca de la història de Cabanes i per això el maig de 2013 publicava la primera entrada al bloc “Cabanes-Alt Empordà. Retalls d’història”. En aquell moment vaig pensar que seria una tasca que aviat quedaria enllestida, però no ha estat així. És evident que el poble compta amb una llarga història».

L’AUTORA. Nascuda a Cabanes l’any 1948, Antònia Gimbernat i Gou va cursar el batxillerat a l’institut Ramon Muntaner de Figueres i el 1968 va obtenir el títol de mestra a l’Escola Normal de Mestres de Girona. Després d’una curta temporada dedicada al món de la docència, va treballar més de 30 anys a la Biblioteca Pública de Salt, fent-se càrrec especialment de la secció infantil i de la col·lecció local. Va ser allà on, segons confessa, va descobrir l’apassionant món de la recerca sobre la història local, la que és més propera al ciutadà. Per això a l’inici del seu llibre deixar clar que «per saber on anem, cal saber d’on venim».

El seu bloc a Internet, que es pot consultar a la pàgina web de l’Ajuntament, abraça una quantitat ingent d’informació i documentació sobre la història del municipi. Inclou apartats diversos: històries, biografies, cronologia, festes, inundacions, entitats, curiositats, bibliografia, enllaços amb el repositori de la premsa digitalitzada i amb l’arxiu comarcal. A cada apartat hi ha molta informació fàcil de localitzar de tot i de tothom sobre Cabanes, a banda de molta documentació complementària, de fotografies i de reculls de premsa, així com nombroses referències bibliogràfiques, que permeten seguir el fil d’un fet històric o d’un personatge destacat en la vida del poble.

Durant la presentació del llibre es van recordar unes frases de Josep Pla que apareixen al llibre Notes del capvesprol, del 1979, emmarcant-les en la feina de documentació i divulgació de la història local que realitza Gimbernat. Pla es lamentava, en les reflexions que fa en aquest llibre, que qualsevol cosa que passava en una família, en un poble, en una ciutat, a tot un país, al cap de poc temps quedaria oblidada si no hi havia algú que la deixés escrita.

Afegia Pla que els escassos veïns que se’n recorden tenen «fama de pesats i de tediosos», però reconeixia que «hi ha persones que posseeixen una forma o altra de memòria, excitada generalment pels papers dels arxius» que al seu criteri mereixen una gran consideració, moltes de les quals ho deixaven escrit en els llibres d’història local. «Si no existissin aquestes persones, en aquest món no hi hauria res, absolutament res», escrivia Pla. Antònia Gimbernat és una d’elles, sense cap mena de dubte. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li