El projecte de la caserna de la Guàrdia Civil del 1935, a estudi

0
1125

El Document del Mes recull les característiques de l’edifici i explica la presència del cos al municipi des del 1926


 

El 18 d’octubre del 1926 es va produir una revolta popular força general i violenta contra les autoritats municipals a Roses, a causa de l’import elevat del crèdit sol·licitat per l’Ajuntament per executar un projecte. El resultat: la dimissió de l’alcalde, Salvi Ferrer Buscarons, sis mesos després, i l’aturada del projecte. I la més important: que l’Ajuntament va sol·licitar la presència permanent de la Guàrdia Civil a la població.

Aquests fets van generar, el febrer del 1935, la redacció, per part de l’arquitecte madrileny Enrique Pfitz López, del projecte de casa quarter per al destacament de la Guàrdia Civil al municipi, que constitueix el Document del Mes que acaba de publicar l’Arxiu Municipal de Roses. Redactat a Madrid, el projecte va ser enviat a Roses, des d’on es va elevar la sol·licitud de construcció de la caserna altra vegada a Madrid i des d’on va retornar finalment el 15 d’abril del 1936 a Roses. La causa del retorn, ben habitual a l’Estat espanyol: la manca de crèdit als pressupostos generals.

L’arquitecte Enrique Pfitz López va proposar un edifici caserna eminentment funcional, de forma rectangular i articulat en planta baixa i planta pis. S’havia de situar a la carretera que comunicava amb el port comercial i el far, al costat de la nova escola Narcís Monturiol (primer Sacco i Vanzetti), en una finca de 916,40 m2.

L’edifici, de caràcter auster i oficial, transmetia, no obstant això, un cert aire modern. Es podria inscriure en el corrent racionalista o Moviment Modern per la disposició dels elements de la façana, sense ornamentacions, funcional i senzilla; l’allargament de les obertures del mur principal, que reforçaven el predomini de les línies horitzontals, i l’ús de la coberta-terrassa.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li