El comerç i les seves prioritats

0
14988

Hivern trist al comerç de la ciutat. En els darrers dies, els cartells de tancament s’han estès a alguns dels comerços tradicionals de Figueres: Batlle March, Palmira i es comenta que alguna altra casa amb molt de pedigrí, baixaran persianes. El comerç tradicional està pagant els anys de crisi, la força de les franquicies i els centres comercials, els preus dels lloguers del centre i sobretot, el creixement de la compra en línia. La singularitat del nostre comerç es va perdent dia a dia.

Tot i això, no voldria ser pessimista. Crec que tenim un teixit comercial potent i que a diferència d’altres ciutats mitjanes, Figueres és una ciutat atractiva a nivell comercial i que si fa les coses bé, té un futur més que esperançador.

Encara recordo el debat generat quan es va tancar La Cubana i com el temps ha esvaït dubtes amb l’aparició de pastisseries brillants com l’Òpera, Parc Bosch o el relleu de l’Iris.

Però és justament per els reptes importants que té al davant el nostre comerç que em sorprenen les prioritats de Comerç Figueres. L’associació de comerciants de la ciutat hauria d’estar centrada en aquells aspectes que fan que la caixa no quadri als que fins fa uns anys els quadrava: reduir el preus dels lloguers a les zones comercials, afavorir el relleu generacional, més facilitats als tràmits administratius, protecció dels comerços històrics, obertura de més eixos comercials a l’entorn del Rovell de l’Ou per els joves emprenedors, abaratiment de la zona blava, un millor pla d’aparcaments gratuïts a les afores, més bona senyalització peatonal i de trànsit, etc. Ben poc debat hi ha, almenys públicament, sobre aquests temes. I en canvi, sembla que la seva única preocupació sigui el projecte del Museu del Circ. No sé si aquest equipament evitarà que tanquin més comerços però crec que haurien de ser altres les seves prioritats. I si consideren que aquest nou equipament resoldrà els problemes dels comerciants de la ciutat –cosa que dubto– haurien de concretar l’aportació econòmica que hi realitzaran.

Si no en faran cap, crec que el debat l’han de tenir el conjunt dels veïns de la ciutat directament o a través dels seus representants que són els qui l’acabaran pagant si es que mai es realitza. Uns veïns que també en bona part són els seus clients.
I ells centrar-se en problemes que té el seu sector.

La ciutat necessita un comerç fort i potent, que continui la tradició comercial de Figueres i que no depengui només de les franquícies i això demanda que qui els representa se centri en els temes que més els afecten. Especialment, a afavorir el relleu generacional i les oportunitats pels joves emprenedors que volen dedicar-se a aquest sector. Això passa per ser capaços d’obrir el Rovell de l’Ou als carrers de l’entorn. El carrer dels Tints n’és un bon exemple. No són temes menors. Pel comerç i pel conjunt de la ciutat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li