El comerç i les seves prioritats

0
14910

Hivern trist al comerç de la ciutat. En els darrers dies, els cartells de tancament s’han estùs a alguns dels comerços tradicionals de Figueres: Batlle March, Palmira i es comenta que alguna altra casa amb molt de pedigrí, baixaran persianes. El comerç tradicional està pagant els anys de crisi, la força de les franquicies i els centres comercials, els preus dels lloguers del centre i sobretot, el creixement de la compra en línia. La singularitat del nostre comerç es va perdent dia a dia.

Tot i aixĂČ, no voldria ser pessimista. Crec que tenim un teixit comercial potent i que a diferĂšncia d’altres ciutats mitjanes, Figueres Ă©s una ciutat atractiva a nivell comercial i que si fa les coses bĂ©, tĂ© un futur mĂ©s que esperançador.

Encara recordo el debat generat quan es va tancar La Cubana i com el temps ha esvaït dubtes amb l’aparició de pastisseries brillants com l’Òpera, Parc Bosch o el relleu de l’Iris.

PerĂČ Ă©s justament per els reptes importants que tĂ© al davant el nostre comerç que em sorprenen les prioritats de Comerç Figueres. L’associaciĂł de comerciants de la ciutat hauria d’estar centrada en aquells aspectes que fan que la caixa no quadri als que fins fa uns anys els quadrava: reduir el preus dels lloguers a les zones comercials, afavorir el relleu generacional, mĂ©s facilitats als trĂ mits administratius, protecciĂł dels comerços histĂČrics, obertura de mĂ©s eixos comercials a l’entorn del Rovell de l’Ou per els joves emprenedors, abaratiment de la zona blava, un millor pla d’aparcaments gratuĂŻts a les afores, mĂ©s bona senyalitzaciĂł peatonal i de trĂ nsit, etc. Ben poc debat hi ha, almenys pĂșblicament, sobre aquests temes. I en canvi, sembla que la seva Ășnica preocupaciĂł sigui el projecte del Museu del Circ. No sĂ© si aquest equipament evitarĂ  que tanquin mĂ©s comerços perĂČ crec que haurien de ser altres les seves prioritats. I si consideren que aquest nou equipament resoldrĂ  els problemes dels comerciants de la ciutat –cosa que dubto– haurien de concretar l’aportaciĂł econĂČmica que hi realitzaran.

Si no en faran cap, crec que el debat l’han de tenir el conjunt dels veĂŻns de la ciutat directament o a travĂ©s dels seus representants que sĂłn els qui l’acabaran pagant si es que mai es realitza. Uns veĂŻns que tambĂ© en bona part sĂłn els seus clients.
I ells centrar-se en problemes que té el seu sector.

La ciutat necessita un comerç fort i potent, que continui la tradiciĂł comercial de Figueres i que no depengui nomĂ©s de les franquĂ­cies i aixĂČ demanda que qui els representa se centri en els temes que mĂ©s els afecten. Especialment, a afavorir el relleu generacional i les oportunitats pels joves emprenedors que volen dedicar-se a aquest sector. AixĂČ passa per ser capaços d’obrir el Rovell de l’Ou als carrers de l’entorn. El carrer dels Tints n’és un bon exemple. No sĂłn temes menors. Pel comerç i pel conjunt de la ciutat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li