Consell Ciutadà d’Infants de Figueres: ‘Som la mainada de Figueres i vam crear el Consell per donar una visió diferent de la ciutat’

0
1825

És un òrgan format per mainada de primària i secundària de les diferents escoles i instituts de la ciutat i que tenen com a objectiu treballar conjuntament per aportar millores i propostes als polítics que formen el consistori. Aquesta setmana parlem amb una de les conselleres i tres dels consellers, que es reuneixen cada quinze dies


 

Consell Ciutadà d’Infants és un òrgan que treballa per a la ciutat de Figueres des del 2014. Expliqueu-nos exactament què és i quins objectius té?
David Naranjo: El Consell Ciutadà d’Infants és un tipus d’òrgan que ajuda l’Ajuntament, i sobretot l’alcalde, a prendre decisions. Està format per nens i nenes i també per adolescents de les diferents escoles i instituts de Figueres.

Maria Menchón: El que fem és que els nens primer diuen les seves opinions i després de pensar-les bé, les expliquem a l’alcalde.

Lluís Carrasco: I al Consell Ciutadà d’Infants, aquest és el primer any que ens dividim en primària i secundària, perquè vam veure que teníem idees diferents i d’aquesta manera ens podem repartir millor la feina.

L’últim Ple del Consell Ciutadà d’Infants de Figueres, amb l’assistència de l’alcalde -a dia d’avui en funcions- Jordi Masquef, es va celebrar divendres passat. Com heu preparat la sessió?
Lluís: Al llarg del curs hem preparat les propostes i en les últimes trobades hem acabat de tractar tots els temes que per nosaltres eren importants. I quan ho hem tingut tot preparat, ho hem explicat a l’Ajuntament.

David: Abans del ple sempre preparem molt bé els temes i decidim què dirà cadascú, perquè aquí tothom pot parlar.

Fran Manchón: Fem molta feina i per estar al Consell Ciutadà d’Infants t’ha d’agradar.

Detalleu-nos quines propostes heu presentat a l’alcalde en aquesta última sessió.
Maria: Una de les coses que vam treballar més van ser els espais de Figueres i altres coses que ens agradarien per millorar la ciutat com, per exemple, arreglar més els parcs i els jardins.

David: Al ple d’avui el que hem fet ha sigut parlar de tot el que hem anat treballant aquest any. Una altra de les idees que vam donar va ser una vacuna perquè hi hagi menys contaminació. Aquest any, durant unes colònies, vam descobrir que Figueres està malalta per la contaminació i la violència, per això proposem la vacuna matata.

Maria: Un altre dels temes que hem treballat i que hem parlat més és la violència.

Lluís: La llista de propostes que vam portar a l’alcalde són: neteja, seguretat, espais, activitats i serveis.

Una bona llista i amb àmbits que preocupen a molta gent…
David: Sí, i en aquest ple també li hem preguntat a l’alcalde què passaria si hi hagués un canvi de govern, regidors, alcalde i tècnics… per les eleccions. Hem preguntat si el Consell continuaria present a l’Ajuntament.

Fran: Ens semblava molt important perquè imagina que canviem d’alcalde i algú diu que no li agrada el Consell… I l’eliminessin. A una reunió que vam tenir els consellers i les conselleres vam fer-nos aquesta pregunta i avui li hem plantejat a l’alcalde.

I ell ha respost positivament, és així? A més, us ha assegurat que aquest any l’òrgan tindria un local propi.
Lluís: Per sort, sí. Ens ha dit que està segur que els 21 regidors actuals i també els que sortiran de les eleccions tenen una mica de sensibilitat amb nosaltres i creu que el Consell Ciutadà d’Infants continuarà.

A banda de les propostes de neteja, seguretat, espais… També heu demanat més equipaments, com ara un kàrting. Què més?

David: Sí, perquè ens agradaria que Figueres tingués un kàrting i així tenir més activitats per fer. Però també hem demanat una discoteca per a menors d’edat.

Maria: A mi la proposta de la discoteca no m’agrada gaire, però a molta gent del Consell Ciutadà d’Infants sí i, és clar, hem d’explicar totes les idees que surtin dels nens de Figueres.

Fran: Però la discoteca de menors haurà d’estar vigilada perquè no passi res. Mai se sap què poden arribar a fer els nens… També es va parlar d’una pista de paintball.

David: A més del kàrting i la discoteca també hem demanat un Holy Festival. Perquè ens agraden molt.

De les propostes que heu fet fins ara a l’Ajuntament de Figueres, heu vist que les hagin complert?
David: Sí, de moment sí.

Maria: Vam proposar col·locar més papereres a alguns carrers i va venir un tècnic a explicar-nos com ho farien i on les posarien. I ens van dir que de moment estaven escollint el disseny i que d’aquí poc ja estarien posades.

Fran: Amb la feina que fem tothom està content i ens escolten, per això compleixen les propostes que fem des del Consell Ciutadà d’Infants. Intenten fer el màxim possible per a nosaltres.

Lluís: Tot i això, no només pensem propostes, també fem activitats, com ara vídeos pel Dia Escolar de la No-violència i la Pau. Ah, i la pàgina web també la fem nosaltres, la renovem i la posem al dia.

Com a ciutadans de Figueres, què és el que més us agrada de la ciutat?
David: A mi m’agraden molt les activitats que han fet al llarg dels últims anys, però volem que encara se’n facin més. I com que m’agrada fer esport, el pavelló també m’agrada molt.

Fran: Sí, el pavelló està molt bé i n’haurien de fer més perquè la ciutat ha evolucionat, hi ha més gent i s’ha de millorar a poc a poc.

Lluís: A mi m’agrada la biblioteca, però n’haurien de fer més perquè tots no hi cabem, al mateix lloc.

Què creieu que hi hauria d’haver a la ciutat per millorar-la?
David: Jo penso sobretot que hi ha d’haver més activitats i això farà que es creïn més llocs turístics. I també hi hauria d’haver més piscines.

Lluís: Sí, això és veritat, també s’ha de donar més importància als llocs turístics de Figueres. Crec que és una ciutat molt important, per exemple, amb el Museu Dalí o el castell de Sant Ferran.

Fran: I ens hem de preocupar per la població de Figueres, per si tots estan bé o si tenen alguna necessitat. Està molt bé que hi hagi pavellons i piscines, però hi ha gent que necessita ajuda.

Certament, a Figueres hi ha gent amb pobresa.
Maria: Penso que primer hem de fer les propostes més urgents i que necessiti la ciutat. I després les propostes que no corren tanta pressa.

Lluís: I potser perquè ara és campanya electoral, però sembla que els polítics es preocupen més de tenir vots que no pas d’estar per la gent.

I què és el que us agrada menys de la ciutat de Figueres?
Fran: Està bruta, molt. Hauríem de tenir més cura d’aquesta ciutat. Hi ha gent que diu barbaritats de Figueres. Nosaltres no podem fer que tot això que diem canviï, però ho podem dir i així entre ells s’ho discuteixen i ho poden solucionar. Nosaltres som els nens de Figueres i vam crear el Consell d’Infants per donar la nostra visió diferent de la ciutat.

David: I també la necessitat de tecnologia, que tothom tingui fibra òptica.

Lluís: Figueres ha de ser una ciutat tecnològica.

ÀNGEL REYNAL

Ara mateix, quins són els temes que més preocupen a les conselleres i els consellers?
Lluís: Creiem que els temes més preocupants són la seguretat i els espais, com hem dit al ple. Pensem que Figueres cada vegada està sent més abandonada.

David: I sobretot hem de pensar en la contaminació i la brutícia que genera la gent cada any.

Fran: I la seguretat, per les persones que et pots trobar pel carrer. En teoria, una persona vol sortir al carrer i estar tranquil·la, els pares volen que no els passi res als seus fills, i avui en dia a Figueres i a tot arreu la gent té por de sortir al carrer, i més a la nit. Aquí entra el tema de seguretat.

Creieu que és important la política?

David: Depèn de quins casos, per organitzar festes i activitats sí que és necessària.

Maria: En alguns casos és necessària però només si s’utilitza bé.

I us agrada?

Fran: Depèn de quan.

David: A mi, sincerament, no.

I què en penseu d’anar a votar? És important?
Lluís: Sí, la gent ha de votar perquè els polítics escoltin la seva paraula. I també perquè si no vas a votar guanyen els polítics que a tu no t’agraden. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li